Повечето български картодържатели мечтаят за дом и пътешествия. Това сочат изводите от детайлно изследване, направено по поръчка на MasterCard за втори пореден път в България.

Всеки двама от десет българи - 19 на сто, биха инвестирали в жилище, ако имат допълнителни свободни 20 000 евро, а други 10% - в освежителен ремонт на дома си, сочат данните от проучването.

От всички анкетирани само 5% предпочитат да си погасят заемите към банките, 4 на сто са готови да помагат на децата си, а едва 3 на сто са готови за благотворителност.

Най-младите българи, които са на възраст между 18 и 24 години, са готови да похарчат 20 000 евро за кола. Една пета от анкетираните са готови веднага да яхнат автомобил, ако имат допълнително пари.

Същият брой младоци искат да си купят дом. Те обаче са най-малко склонни да си погасят дълговете към банките, дори и да имат още 20 000 евро.

Само 1% биха постъпили по този начин. Съвсем естествено най-много картодържатели на възраст между 45 и 64 години биха предпочели да дадат тази допълнителна сума на децата си.

Хората, които вече са преминали стреса от намирането на първа работа след завършване на висшето образование, са най-склонни да харчат за пътешествия. 21 на сто от българите на възраст между 35 и 44 години искат да идат на мечтана почивка, докато това е цел само за 13 на сто от десет години по-младите.

Повече мъже мечтаят за собствен бизнес, отколкото жени. По-силната част от нацията обаче има и повече амбиции, свързани с покупката на нов автомобил.

Всеки трети от Западна България иска къща 29% от картодържателите, живеещи в Западна България, и една четвърт от живеещите в Северна България заявяват, че биха купили дом, ако имаха допълнителна сума.

Този резултат е значително по-висок, отколкото в останалата част от страната. Софиянци и хората от Южна България обаче предпочитат да си почиват с допълнителните средства.

По-бедните българи се оказват най-склонни да спестяват, в сравнение с хората от средната или заможната социална класа. Представителите на ниската социална класа в същото време са тези, които са най-малко склонни да дадат допълнителната сума за подпомагане на децата си.

Източник: в. Монитор