Българите кръщават колибите си "ваканционни къщи" и ги продават на румънците за хиляди евро, пише днес румънският вестник "Гъндул".

Румънците, които искат да си купят ваканционна къща в България, или чисто и просто да се преместят в съседната държава, могат да го направят, като се обърнат към местните агенции за недвижими имоти, където предлагането е богато. Офертите обаче трябва да бъдат разглеждани много внимателно, посочва вестникът.

След като направиха удар с туризма, нашите съседи намериха много оригинален начин да се отърват от старите къщи, обрасли с бурени. Кръстиха ги "ваканционни къщи" и след това ги изкараха за продажба в румънските сайтове.

При един внимателен поглед може да се види, че повечето от тях са пред рухване,
нямат прозорци или врати, покривите им са осеяни с дупки, а интериорът е в плачевно състояние. Къщите обаче имат достатъчно големи прилежащи терени - между 500 и 2500 кв. м., и достъпни цени, от порядъка на няколко хиляди евро, пише "Гъндул".

Най-много оферти има за къщи, които са на между 80 и 180 км от румънската столица, посочва изданието и дава примери с конкретни оферти от района на Русе и Велико Търново. Най-високите цени достигат до 15 000 евро за къщи в курорта Балчик, който е на 180 км от Букурещ, отбелязва "Гъндул".

Изданието посочва, че луксозна вила на крайбрежието може да се купи на цената на гарсониера в Букурещ.

За вече известните курорти като Слънчев бряг или Златни пясъци, цените на ваканционните къщи са по-солени. Офертите на агенциите започват от 800 евро за квадратен метър и достигат до 1200 евро.

По-високи са цените и в планинските курорти Банско и Пампорово, където може да достигнат 1300 евро квадратния метър. В столицата София цената варира между 700 и 1000 евро, а в луксозните райони може да достигне 2000 евро.

Дори при тези условия, цените са много по-ниски от тези в Румъния, като се има предвид, че в центъра на румънската столица цената за квадратен метър достига 3000 евро, отбелязва "Гъндул".