Цените на жилищата през третото тримесечие на 2009 г. растат в повечето от страните, като ръстът достига 70% в част от локациите, според Knight Frank Global House Price Index. Данните са на фона на второто тримесечие, през което в нито една страна растежът на цените не надвиши 50%.

„Въпреки това има ясна поляризация между върха и дъното на скалата. Израел остава най-добре представящият се имотен пазар с двуциферен годишен ръст (13.7%). Дубай е в дъното на класацията със спад от 47%, въпреки минималното възстановяване от 1.2% през последното тримесечие. Дълговете на Dubai World и последвалата загуба на доверие от страна на инвеститорите означава, че зараждащото се рали вече е под заплаха", се казва в доклада на Knight Frank , публикуван днес.

„ Сред европейските страни, на които все още предстои да запишат първото покачване на цените на жилищата след кредитната криза, са Испания, Дания и Ирландия. На другия полюс е Великобритания, която, макар да беше силно засегната първоначално, подготвя силно завръщане", показва анализът на европейския пазар.

Израел е страната с най-добро представяне на пазара на жилища, като цените са нараснали с 13.7% на годишна база и 2.7% за последното тримесечие. Втори са Австрия и Малта с 9.7% годишен ръст.

Най-висок ръст за тримесечието отбелязват цените в Сингапур- 15.2%, но въпреки това на годишна база цените на жилищата са намалели с 14.5%.

На последното 42 място се нарежда Дубай с годишен спад от 47%. След него следва Естония със спад от 35.8% на годишна база и Литва с 34.8% спад.

На тримесечна база най-голям спад отчита Тайланд -13.5%.

България е четвърта по спад на цените на жилищата, като за последната година те са загубили 28% . През последното тримесечие цените у нас са намалели с 5%.