Пазарът на недвижими имоти в България става все по-популярен сред гражданите на ЕС. Така България се е наредила на трето място като най-популярна дестинация за придобиване на собственост в чужбина за английските граждани през 2006 година след Испания и Франция, изпреварвайки САЩ, според данни на сдружение на специалисти в сферата на международния пазар на недвижима собственост, пише днес румънският вестник Котидианул, цитиран от БТА.

Близо една трета от недвижимата собственост, придобита от британци през 2006 година, се намира в Испания, следва Франция с 18,9 на сто и България - с 7,7 процента, информира съобщение на Сдружението на специалисти по международна недвижима собственост.

Скорошното присъединяване на България към ЕС ще допринесе до нарастване броя на сделките с недвижими имоти с британски граждани, се казва още в съобщението.

Румънските експерти в областта на недвижимата собственост не могат да си обяснят това явление.

Не мога да си обясня предпочитанието на англичаните към България, а не към Румъния. Доколкото зная в Румъния има само няколко инвестиционни фонда от Англия, които купуват подобен вид имоти, казва Ливиу Уреке, експерт по недвижима собственост. Мотив, заради който англичаните избират съседната ни страна, за да си купят имот, сякаш е цената, която е с неколкостотин евро на квадрат по-ниска, отколкото в Румъния, казва Уреке.

Минималната цена за покупка на апартамент в София е 650 евро на квадрат, отбелязва Котидианул. В столицата на Румъния цената за квадратен метър започва от 950 евро плюс ДДС.

В Букурещ цената на гарсониера от 40 кв. метра е 50 000 евро, а ако жилището е в добро състояние цената може да се покачи и с 5000 евро. Четиристаен апартамент в Букурещ в блок, построен след 1980 година, се продава между 85 000 и 100 000 евро, допълва румънският вестник.