България е топ-дестинация в класация на списание "Огоньок" за инвестиция на руснаци, които искат да купуват имот в чужбина.

Според изданието, от 2010 г., в продължение на три години, България е неизменно на първо място в този рейтинг.

Вече 110 хил. руски граждани са инвестирали в имоти по българското Черноморие, пише вестник "24 часа".

На второ място е щат Гоа в Индия. Интересът на руснаците към него се появил след 2000 г.

Тогава местните власти създавали пречки за започването на собствен бизнес и затова най-предприемчивите руски граждани започнали да взимат под наем хотели, където настанявали своите сънародници.

Третото място е за Испания - тя е привлякла 3500 руски семейства като собственици на апартаменти и вили в курортите си. Според публикацията, Мадрид вече обмисля да предоставя гражданство на инвеститори, вложили в имоти 160 хил. евро.

Четвъртата в списъка е Чехия. Около 30 хил. руснаци са купили имоти там, предимно в Карлови Вари, заради безплатното образование и достъпната и качествена медицина.

Следващите в класацията са Лазурният бряг с 2 хил. руски собственици на имоти, британската столица, наричана в Русия "Лондонград", където, според различни източници, пребивават между 100 хил. и 250 хил. руснаци, а също и Кипър с 50-хилядната си руска общност.

На последните три места са тайландският курорт Патая - над 20 хил. апартамента са със собственици от Русия, Сардиния и Черна гора.