Ръстът на цените на недвижимите имоти в световен аспект значително се е забавил през изминалото третото тримесечие, сочи доклад на една от водещите световни агенции за недвижими имоти - Knight Frank, изнесен вчера.

За изминалото тримесечие инфлацията при цените на недвижимите имоти е възлязла на 8.2%, в сравнение с 9.6% година по-рано, показва още докладът.

Изключение от всеобщата тенденция правят България и Сингапур. У нас поскъпването на недвижимите имоти за трите месеца, приключили към края на септември, е нараснало над два пъти, до 31% на годишна база, въпреки стагнирането в някои райони, като в планинските курорти и по Черноморието, се казва още в доклада.

Утроил се е и ръстът при цените на имотите в Сингапур, като през третото тримесечие той е възлязъл на 28% на годишна база.

За втора поредна година най-слабо повишение сред изследваните 29 страни са отбелязали цените на имотите в Германия, където притежаването на собствено жилище не е толкова популярно, като в останалите части на стария континент.

Второ място в дъното на класацията се заема от Ирландия, където цените са поевтинели с 0.9%, в сравнение с повишението им с 15% през третото тримесечие на миналата година.

Леко на отрицателна територия е бил и пазарът на недвижими имоти в Япония, докато цените на имотите в най-голямата световна икономика САЩ са забавили ръста си до 1.8%, от 5.7% година по-рано.