Руснаците се интересуват най-силно от купуване на жилища в България, след което във Финландия и Германия. Това сочи проучване на авторитетен сайт за недвижими имоти в чужбина, цитирано от rambler.ru в статия, озаглавена "Не ни е нужен турският бряг".

В първата петица на класацията на най-предпочитаните страни за купуване на жилища не са попаднали нито "общонародният санаториум" Турция, нито модната Черна гора или популярната Чехия.

Класацията на държавите, в които руснаците са си харесали "квадратура", се изготвя въз основа на запитванията, направени от посетителите на специализирания сайт. Според резултатите най-популярни са курортните градове на България – 15.16 на сто от общия брой на интересуващите се от покупка в чужбина. Финландия е предпочетена от 7.7 на сто, с което заема второ място, а за Германия са 7.27 на сто от запитвания.

На четвърто място в класацията е Испания с 6.5 на сто, следвана от САЩ (5.09 на сто). Някога предпочитаната Чехия остава извън първата петорка с 4.55 на сто. Франция изпреварва леко Италия с 4.33 на сто спрямо 4.11 на сто. На предпоследно място в първата десетка е Египет (3.76 на сто), а на последно - Черна гора с 3.29 на сто от запитванията.

Заедно десетте най-предпочитани страни получават над 60 на сто от общия брой на запитванията за покупка на недвижими имоти в чужбина, а останалите 40 на сто са разпределени между различни региони. Турция, например, допреди няколко години наричана "най-популярната и предпочитана от руските купувачи страна", се е оттеглила на 11 място с 3.09 на сто интерес към нея. Съставителите на класацията са отчели и увеличаване на интереса към недвижими имоти в Унгария и Израел.

Според експерти по недвижимите имоти руснаците действително предпочитат да купуват малки апартаменти на българското Черноморие, а не на турското. Това е така на първо място заради честите земетресения в Турция, но България, от своя страна, е "близка по дух" за руснаците, а и стандартът на живот в тази вече европейска страна е по-висок спрямо Мала Азия. Анализаторите отбелязват търсене на жилища в САЩ, най-вече в Калифорния, но цената им от минимум 200 000 долара и стойността на самолетния билет попарват желанието за покупка на потенциалните клиенти.

Източник: БТА