Около 60 000 руснаци са изгубили парите си, като са купили недвижими имоти в България преди финансовата криза през 2008 г., които все още не са достроени. Това заяви консултантът по недвижимите имоти Игор Индриксонс, цитиран от специализираното издание „Русская недвижимост”, предаде "Фокус".

Изданието коментира, че се очаква руснаците, пострадали от мащабните финансови пирамиди през 90-те години на миналия век в родната си страна, да са се научили да разпознават измамите. Но тази самоувереност им е струвала скъпо.

Според класация на петте страни, в които са „изгорели” руските инвеститори в недвижими имоти, на първо място е България, следвана от Египет, Испания, Дубай и Италия.

В края на миналия месец десетки руски граждани протестираха пред българското посолство в Москва срещу имотните измами у нас. Те връчиха писмо до премиера Бойко Борисов с искане за съдействие да си върнат собствеността върху купените от тях жилища.

Над 110 хиляди руснаци имат недвижими имоти по Южното Черноморие у нас, обявиха през лятото от Националното сдружение за недвижими имоти по повод сигнали за имотни измами. Тогава бе посочено, че има случаи, при които са искани незаконно допълнителни средства в новозакупени ваканционни имоти от собствениците им. Подобни проблеми обаче имало и в Русия.

Сред измамените се оказа и руският певец от български произход Филип Киркоров.

В момента 90% от покупките на ваканционни имоти по Българското Черноморие са от руски граждани, сочи проучване на Arco Real Estate.