България отново попадна в Топ 10 на най-желаните дестинации за инвестиции в имоти от страна на британците. Според онлайн изданието TheMoveChannel страната ни се е изкачила в класацията за търсене на втори дом за 2012 г. до завидното 8 място.

Първото място продължава да държи Испания, след нея са САЩ, Франция и Португалия, съобщи БНР.

Изданието коментира, че малките пазари реагират по-гъвкаво на интересите на британците, които искат да инвестират във ваканционен имот.

Заради кризата днес търсенето е по-слабо, но за сметка на това българският пазар е станал по-стабилен и по-атрактивен с ниските си цени.

Завръща ли се интересът на чужденците към имотите в България? Да, категорични са експертите в бранша.

Чуждите инвеститори вече се оттеглят от големите пазари в Европа и се насочват към по-малки страни, с по-гъвкави, перспективни и евтини пазари като България. За чуждите купувачи цената е водеща при покупката на имот.

Банките започнаха да вадят на тезгяха огромен брой ипотекирани имоти, който допълнително смъкнаха цените на пазара. Някои агенции за недвижими имоти прогнозират спадът да продължи с още 10-15 на сто, други пък говорят, че спадът е достигнал най-ниската си точка.

В дългосрочен план обаче картината не е толкова песимистична. Анализаторите очакват интересът на чуждите купувачи да се засили и да се усети осезаемо още през следващата година.

Например, въпреки периода на отлив от страна на британците, интересът им към българското слънце не е изчезнал.

Защо казваме отлив? Защото в годините на строителния бум преди кризата англичани и ирландци инвестираха масово във ваканционни имоти у нас, примамени от изгодните сделки.

Кризата обаче ги направи днес основните продавачи на пазара, а главни действащи лица – купувачите, станаха руснаците. Някои от британците и ирландците продават със загуба над 50 на сто от цената, на която са купили преди години имота си.

Именно руснаците движат вторичния пазар у нас, като купуват втори дом основно на българското Черноморие. Напоследък руските купувачи проявяват интерес и към планинските ни курорти и селските къщи близо до морето.

Агенциите за недвижими имоти отчитат ръст на сделките за ваканционни имоти за първото полугодие на годината с близо 15-18 на сто. Средната цена по Южното Черноморие, където руските инвеститори купуват най-много имоти, е около 700-800 евро за кв.м.

Търсят се предимно обзаведени апартаменти в морските комплекси, като основната цел е да се ползват като база за почивка. Най-търсени са малките ваканционни имоти от около 50 кв.м. Водещи при решението за покупка са цената и близостта до плажа.

Експертите в бранша твърдят, че само през последните 3-4 г. руснаците са купили в България около 200-300 хиляди жилища, като общата стойност на инвестициите им надхвърля един милиард долара.

Очакваното влизане на България в Шенгенската зона, когато собствениците на имоти в ЕС ще могат да се движат свободно, допълнително засилва интереса на руските купувачи.

Руснаците мотивират доста сериозно пазара, защото останалите чужди клиенти са малко. Единични са случаите на англичани, поляци, скандинавци, румънци, които търсят имоти у нас. Хитът това лято са купувачи от Сибир и Казахстан.

Руските инвеститори обаче не могат да спасят пазара на ваканционни имоти, който продължава да е в стагнация заради кризата. Строителството на подобни комплекси в сравнение с м.г. се е свило с повече от 60 процента. Отдавна отминаха времената и на луксозните имоти по морето.

Анализите показват, че делът на чужденците, които бяха основният двигател на пазара за имоти в България преди кризата, се е свил през 2012 г. до 10-15 на сто. Времената, когато англичани и ирландци купуваха имоти у нас дори по телефона, без да са ги видели лично, отминаха.

Надеждите за лесни и бързи печалби при неразвития тогава пазар на имоти в България също останаха в миналото. Но точно чуждестранните купувачи допринесоха изключително много за развитието на пазара за недвижими имоти у нас.

И не само това. Вложените капитали в малки и големи проекти бяха основна част от чуждите инвестиции в България.