Правителството одобри продажбата на български имот в с. Шверин, Германия, при цена не по-ниска от 130 000 евро. Имотът, придобит от българската държава по силата на дарение, е с обща площ от 10 686 кв. м. и включва застроена, незастроена, земеделска и горска площ, съобщиха от правителствената информационна служба.

Към момента не съществува необходимост от използването на имота за задоволяване нуждите на посолството на България в Германия. Продажбата му е в изпълнение на стратегията за оптимизирано управление и стопанисване на държавните имоти зад граница.

Актуалната оценка за пазарната цена на имота, изготвена от лицензиран оценител на недвижими имоти в съответствие с изискванията на германското законодателство, е 125 000 евро.

Така определената пазарна оценка, както и броят и размерът на постъпилите оферти, са следствие от обективните и специфични характеристики на предлагания за продажба имот, а именно: парцелът се състои в основната си част (приблизително 9910 кв. м) от земеделска и горска площ, като възможностите за неговото застрояване са изключително ограничени.

Налице е много високо ниво на подпочвените води в имота, което води до периодичното му заблатяване и прави голяма част от него практически неизползваема. Необходими са скъпи и чести процедури по отводняване на терена. Сградата, която се намира в имота, е строена през 20-те години на миналия век и се намира в лошо състояние в резултат и на високото ниво на подпочвените води.

Поради изброените особености на имота, интересът към него не е особено висок.

Припомняме, че по-рано българската държава успя да продаде имот в германския град Бон за 2 .400 млн. евро "Българският блок" - така е известен бетонният комплекс с 30 жилища и подземен гараж на площ от повече от 3000 кв. м. в квартала с посолствата в Бон.

На снимката: Панорама от Шверин, Германия