Луксозните жилищни комплекси по българското Черноморие изглеждат като остров на благополучието на фона на неликвидната недвижимост от по-ниските класове, коментира руско издание за лукс.

Докато по-ниските сегменти по черноморското крайбрежие достигнаха дъното, комплексите от луксозния клас с добро местоположение, удобна инфраструктура и качествено строителство, не само не отстъпиха позиции, но и повишиха инвестиционната си привлекателност. Руските купувачи охотно ги купуват, макар и на сравними със западноевропейските цени.

Да се обясни търсенето на имоти от високия клас по морето е лесно- предлагането е ограничено и не се очаква да се повиши. В момента в България се продава практически „златният запас" елитни имоти по брега на Черно море, при това неподновяем, защото измененията в градоустройствените разпоредби на балканската страна сложиха кръст на новите проекти на първа линия, които именно привличаха руски купувачи.

Приемането на България в Европейския съюз през 2008 г. постепенно налага нови правила на играта- строителството на 100 метра от плажа е забранено, има ограничения за височината на сградите на 300 и 500 метра от морето. А това се отразява на купените преди приемането, но неусвоени парцели.

Един от последните проекти, реализиран в 100-метровата зона, е на руски инвеститор, закупил терен непосредствено преди промените. Продажбите на готовите апартаменти в девететажния комплекс започнаха през това лято и вървят успешно. Продадени са почти всички апартаменти, а цената варира от 170-190 хил. евро.

Членството в Евросъюза донесе и още едно ограничение за строителството в България. Става дума за Натура 2000, която принуди страната да жертва и без това дефицитната си територия. Протежението на българската плажна ивица е всичко на всичко 25 км, докато в Испания то е 170 км, а скалите едва ли биха привлекли инвеститори, поне в близко бъдеще. Това е втори фактор в полза на вече построените луксозни имоти.

Впрочем известно е, че руските купувачи традиционно не купуват имоти с инвестиционна цел и не скъпят средства за удобство. Затова луксозните имоти по Черноморието- „визитната картичка" на българския имотен пазар пред света, няма да излязат от полезрението им. А те се броят на пръсти: около 500 завършени апартаменти клас А и три пъти повече замразени, които гарантирано скоро няма да бъдат построени. Показателно е, че ако през 2008 г. на Слънчев бряг се работеше по 40 проекта, през 2009 г. имаше само един в развитие.

Руснаците са 50% от купувачите на имоти в България според оценката на Knight Frank. Същевременно търсенето от страна на британците намаля с 64% от юли 2008 г. до юли 2010 г. и е съсредоточено в по-ниските сегменти. Така единствен конкурент на руснаците остават съседите им от бившите съветски републики, готови да плащат за лукс и облечен достъп до територията на ЕС, „затопляйки" същевременно сегмента.