Докато през 2014 г. България заемаше 66-то място в групата на пазарите с ниска прозрачност, то през 2016 г. страната ни вече е на 50-то място според проучване на международната консултантска компания JLL –Global Real Estate TransparencyIndex.

Въпреки това България остава сред държавите с най-ниска прозрачност на имотния пазар в Европейския съюз (ЕС), което е и основната причина за липсата на сериозни чуждестранни инвестиции у нас.

Ръст на пазара на недвижими имоти освен в най-големите градове на България, вече е регистриран и в по-малки градове като Казанлък, Сливен, Ботевград, Костинброд. Ръст на сделките с имоти има и при известни спа-курорти като Велинград, където сделките до края на второто тримесечие са нараснали с 41% в сравнение със същия период на 2015 г.

Запазва се и тенденцията в ръст на цените на имотите, както и интереса към жилищата на зелено, което затвърждава твърдението, че няма достатъчно имоти, които да отговарят на търсенето на купувачите.

Увеличение през това трето тримесечие на 2016 г. е регистрирано и по отношение на наемите. Те нарастват до 10% в квартали като Витоша, Студентски град, Дървеница и центъра. Сред най-предпочитаните квартали са центъра, Витоша, Младост, Гео Милев, Стрелбище, а търсенето е насочено основно към едностайни и двустайни жилища.
На база данните на Националния статистически институт (НСИ) може да се каже, че жилищното строителство става все по-умерено след като издадените разрешения за строеж за периода януари-юни бележат спад от 4,4%.

Лидер по отношение на броя издадени разрешения за строеж за жилищни сгради остава София. Колкото до индустриалното строителство, то остава съсредоточено основно в Пловдив, Стара Загора, Бургас и Пазарджик.
От големите градове Варна е единственият, при който планирането на ново жилищно строителство продължава да нараства. Това показват данните на НСИ, според които издадените разрешения за строеж са нараснали с почти 17% на годишна база.

Въпреки отчетения спад в броя издадени разрешения за строеж, то значително ускорение се забелязва в стартиралото вече строителство на нови сгради в големите градове. Към днешна дата в процес на строителство в София са около 1,40 млн. кв.м жилища, в Пловдив – 500 хил. кв.м, а във Варна – приблизително 350 хил. кв.м.
По отношение на търговските площи, може да се каже, че пазарът остава стабилен. Запазва се тенденцията за засилване на търсенето на помещения по главните търговски улици, което е и причината за ръст на наемите.

Друг сегмент в строителния сектор започва да придобива все по-голяма значимост, а именно паркингите. Те стават все по-привлекателни за инвеститорите още повече след като банките вече имат нагласа за отпускане на средства с цел инвестиции в паркоместа.

Значителен спад се наблюдава в търсенето на ваканционни имоти у нас. Все по-малко са руските граждани готови да инвестират парите си в закупуването на имот по нашето Черноморие. Най-търсени продължават да бъдат студиата, както и едностайните и двустайните апартаменти до 40 хил. евро.

И през това трето тримесечие се затвърждава тенденцията в нарастване броя оферти, постъпили в Arco Real Estate. Общият брой оферти за периода юли-септември е нараснал повече от 2 пъти в сравнение със същия период за 2015 г., или в проценти това е ръст от почти 130 % .

Най-желани квартали в София са Център, Лозенец, Банишора, Студентски град, Младост 1 и 2, Манастирски ливади и Гео Милев.

Въпреки летните месеци, за които обикновено е характерна по-слаба активност на пазара на имоти, общият брой сделки запазва нивата от предходното тримесечие.

Тристайните жилища продължават да са все по-привлекателни, въпреки че броя сключени сделки с двустайни жилища и през третото тримесечие на 2016 г. има превес, по данни на Arco Real Estate.

Най-предпочитани сред двустайните са тези с площ в диапазон от 50 до 65 кв.м. и среда цена от 900 – 1000 Евро на кв.м. 3-стайните жилища, реализирани на пазара през това тримесечие са с площ в диапазон от 88 – 100 кв.м. и цена от 800 - 950 Евро на кв.м.

Освен жилища, се наблюдава и тенденция в нарастване на търсенето на търговски площи – магазини и офиси, както и парцели за застрояване, като запитванията са се увеличили почти тройно за това тримесечие в сравнение със същия период през 2015 г. Интересът е насочен предимно към наемане на търговските обекти и по-рядко към закупуване.