Български проект спечели награда на ЕК за жилищна сграда

1972
Български проект спечели награда на ЕК за жилищна сграда

Българският проект за демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради спечели приза на Европейската комисия в категория "Жилищни сгради" от общо 303 инициативи от 27-те страни-членки на ЕС, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Наградата в категория "Жилищни сгради" българският проект получи за постигнати резултати:

Значително повишена енергийна ефективност на 50 жилищни сгради в 14 града на България с 40-60%;

Насърчено използването на възобновяеми енергийни източници в жилищния сектор;

Създадени над 220 работни места;

Подобрени условия на живот и битов комфорт на над 1000 български домакинства.

Проектът е на стойност 6.3 млн. лева.

Тържествената церемония по връчването на наградите се състоя в Брюксел под патронажа на комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, в присъствието на парламентаристи и медии.

От българска страна награда получи зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева и ръководителя на офиса на Програмата на ООН за развитие Мария Златарева.

Връчването на наградите е кулминацията на ежегодно провежданата Седмица на устойчивата енергия на Европа по инициатива на Европейската комисия.

Наградените шест проекта са избрани по критерии, свързани с доказано значимо въздействие и потенциал за мултиплициране в други държави по отношение на повишаването на енергийната ефективност и използването на възобновяемите енергийни източници в Европа.

"Само преди две години, заради Батко и Братко, всички пари по еврофондовете бяха спрени. Към днешна дата - това е разликата, тя е видима. Министър Плевнелиев и неговите хора получават първа награда от Европейската комисия", коментира министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от Фокус, на пресконференция в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

„Това, което обещахме - да положим огромни усилия особено за хората от Северна България, най-бедните райони, на технически нива, с много труд, с много усилия, мина. Изключително съм благодарен на президента Барозу за отношението към България, което има, на еврокомисаря, на полския премиер. Това, което те направиха за нас, се надявам успешно да го защитим в следващия политически дебат", каза Борисов.

Росен Плевнелиев обяви, че са приключили преговорите на Европейската комисия с държавите членки на ЕС по отношение на актуализирането на разширената трансевропейска пътна мрежа и България е успяла да убеди експертите на ЕК, че изграждането на пътищата е жизнено важно за нея.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg