Съществуват възможности български фирми да реализират проекти в областта на строителството във Венецуела поради нарасналото търсене на недвижими имоти там. За това информира председателят на Българо-венецуелската търговска палата Стефан Златаров на среща със зам-председателя на БТПП Цветан Симеонов.

Беше постигната договореност между двете палати за размяна на информация за търсене – предлагане от венецуелски и български фирми с цел установяване на бизнес контакти.

Златаров посочи, че икономическата ситуация във Венецуела в момента се характеризира с много производства и компании, които се опитват да продават на европейския пазар, но голямата дистанция оскъпява стоките. Все повече се внасят стоки от Китай. Венецуела, също така, е силно зависима от търговските си отношения със САЩ.

За 2007 г. стокообменът между България и Венецуела се е увеличил със 58.5 % спрямо 2006 г. и възлиза на 19.5 млн. долара. Основни позиции в българския износ през 2007 г. са: стругове, работещи чрез отнемане на метал; артикули за колективни игри (билярди, автоматични кегли и др.); електрически трансформатори; шоколад и др. хранителни продукти, съдържащи какао; пластмасови тръби и маркучи и техните принадлежности; инсектициди; хранителни добавки за животни; мебели; формовъчни каси за леярството; антибиотици и други.

Вносът от Венецуела е формиран от нефтен кокс, нефтен битум и други остатъци от нефт или от битуминозни минерали – 99.58 % и медикаменти – 0.41%, съобщиха още от БТПП.

Снимка: БГНЕС