Голямото развитие на строителния сектор в Румъния започва да изисква и все по-големи количества строителни материали. Един от основните е естествено циментът.

Напоследък редица фактори определят все по-голямо поскъпване на строителните материали.

Затова голяма част от големите строителни компании, развиващи дейност в Румъния, предпочитат да строят с цимент – българско производство, съобщава румънския ежедневник “Адевърпул“.

Освен други стоки и материали, които традиционно привличат тълпи от граждани на северните ни съседи, пристигащи традиционно почти всяка седмица с автобуси и какво ли не в страната ни, циментът в най-новото.

Почти всички в Румъния, които строят къща или просто правят някакъв ремон,т предпочитат да го направят с български цимент.

Едва ли има нашенец, който да си помисли, че го правят заради качеството – не, просто разликите в цените са наистина съществени. В България стандартен чувал циментът от 50 кг. струва около 6 евро, в Румъния цената му на места достига до 11-12 евро. за чувал.

Причините за тези разлики в цените са много, но може би една от основните е ниската стойност на природния газ в България.