Последните докладите сочат, че българският пазар за недвижими имоти може би е достигнал дъното, след като понижението на цените, започнало в началото на тази година, забавя темпа си през второто тримесечие, пише property-abroad.com.

Много вероятно е цените на имотите в България да навлязат в период на стабилност, като дори е възможно да отчетът ръст в близко бъдеще, сочат мнения на експерти от имотния портал. Причината за това е, че търсенето отново започва да нараства, като страната може да се превърне в любима дестинация за чуждите купувачи и инвеститори, защото предлага евтини имоти, чиито цени финансовата криза понижи още повече.

Разбира се, България все още е изправена пред проблема за пренасищането на пазара, особено в някои популярни дестинации като Банско.

Въпреки това, може да се окаже, че кредитната криза е помогнала на имотния пазар в България, заради появата на един нов тип инвеститори - тези, които правят свои собствени проучвания, откривайки най-добрите дестинации за себе си, а не следвайки тълпата купувачи към предварително посочените като най-популярните райони.

По тази причина, хората няма просто да кажат, че България не е добра дестинация заради пренасищане на пазара, те ще кажат: Да, наистина Банско изглежда малко претъпкано, което води до спад в цените, но нека се поогледаме и сами да открием нашето следващо Банско.

Може дедения район никога де не е бил популярен, но стабилните нива на търсене ще поддържат добра възвращаемост от наеми и ще гарантират ръст в дългосрочен план.