Почти всички информационни източници както в интернет, така и в печатните медии, са пълни с противоречива информация, относно действителната ситуация на пазара на недвижими имоти в България, пише pr-inside.com.

Икономическата криза засегна тежко страните от Източна Европа и особено България, като специално имотният сектор се оказва най-тежко ударент.

Добре известно е, че през последните 5 - 6 години недвижимите имоти в България се търгуваха усилено навсякъде по света или поне до скоро беше така.

Истината е, че броят на продадените имоти през първата половина на годината отчете значително понижение. Търсенето на новопостроени жилища също е много ниско.

Ефектите на прекомерното презастрояване могат да се видят навсякъде в страната, като особено забележими са те в черноморските и ски-курортите, където търсенето отчита драстично понижение.

Според някои вътрешни източници няколко мащабни проекта са били замразени или продадени, като пазарът на недвижими имоти в България се е свил до нива от 2005 г. Сделките с недвижими имоти през първата половина на годината са се понижили с 35% спрямо същия период на миналата, сочат официалните данни.

Цените на жилищните имоти са с повече от 20% по ниски, спрямо второто тримесечие на миналата година.

Повечето продавачи правят значително намаление на първоначално обявената продажна цена на имота, тъй като предлагането на жилища е голямо, а търсенето минимално.

От друга страна, намалението на цените с 20% и с повече от 30% в някои от големите градове кара мотивираните купувачи да не се колебаят да купят избрания имот.

Все пак има и добри новини, тъй като повечето от топ-агентите по недвижими имоти и някои анализатори предвиждат, че жилищният пазар се очаква да се възстанови през първата половина на следващата година.