Най-малката балтийска държава Естония е на червено със спад на БВП с 1.4% на фона на инфлация, която достигна 11.4%, пише в. "Le Monde". Същевременно безработицата е 4%, като до края на годината се очаква да достигне 5%.

Според Кристина Мьолдре от агенцията за недвижими имоти Ober-Haus първите признаци на кризата бяха усетени още през 2006 г., но тогава не им беше обърнато внимание, още повече, че прогнозите, подкрепени от правителството, бяха, че пикът на пазара ще настъпи след 10 години.

Противоположно на това в страната има по-малко и по-склонни да изчакват клиенти. Средните цени в различните региони отчетоха спад с от 5 до 30%, 15% в столицата Талин. Броят на сделките пък намаля с 35% спрямо същия период на миналата година.

Жилищните разходи на естонците от друга страна скочиха със 17% тази година, подкрепени най-вече от повишаването на разходите за отопление.

След влизането си в ЕС през май 2004 г., страната изживя период на бурно икономически развитие, най-вече в строителния сектор и пазара на недвижимите имоти. През 2005 г. икономическият ръст беше 10.2%, а през 2006 г. -11.4%. В условията на тази конюнктура хората, поощрени и от банките, теглеха големи кредити.

"Виждахме прегряването, но трябваше да запазим мястото си на пазара", коментира Рита Ейтер- икономист от шведската банка SEB Bank- една от най-големите в Естония. "Всички знаехме, че това ще предизвика проблеми някой ден, но това изглеждаше далечно".

Кризата с изплащането на кредитите, с която все по-осезаемо се сблъсква страната, кара банките да заложат на по-консервативна политика, а това допълнително засилва забавянето.