Инвестиционните проекти и устойчивото развитие са акценти на форума за инвестиции и недвижими имоти - BalREc 2010, който ще се проведе 19 Май 2010 в Кемпински Хотел Зографски, София.

Конференцията ще стартира с преглед на основните фактори и тенденции, които формираха пазара на инвестиционни проекти в последните 20 години в България. В рамките на откриващия панел „От кризата до бума и от бума до кризата: 20 години (не)устойчиво развитие на пазара на инвестиционни проекти в България" своята гледна точка към пазара на инвестиционното проектиране ще представят водещи професионалисти и анализатори в сектора за недвижими имоти.

Икономическият растеж, базиран на потребление и инвестиции в имоти, който според анализаторите няма да бъда възможен в България в следващите няколко години, ще се разглежда в първия панел „Икономически основи и двигатели на растежа - България 2010". Отговорите на въпроса „Какво може да направи държавата, за да подпомогне развитието на бизнеса?" ще предложат представители на държавни и неправителствени организации.

Конференцията „BalREc Инвестиционни проекти и устойчиво развитие" ще представи за обсъждане темата „Устойчиво и интегрирано градско развитие". За пазара на имоти дори по време на бума недостигът на публични инвестиции беше предпоставка за небалансирано развитие. Сега България може да инвестира до 840 милиона евро по Приоритетна ос 1 - "Устойчиво и интегрирано градско развитие", от Оперативна програма "Регионално развитие", 85% от които - безвъзмездна помощ от Европейския съюз.

За първи път форумът ще се спре подробно на темата „Устойчивият проект в сферата на недвижимите имоти. Зелени етикети: BREEAM, LEED, DGNB". Ще бъдат представени характеристиките на различните системи за „зелено" сертифициране - британската BREEAM, американската LEED и немската DGNB.

Акцент в следобедния панел на форума е темата „Офис, търговски и индустриални имоти: проекти, устойчиви на криза?" Ако за някои предприемачи допреди две години беше по-важно да имат проекти, отколкото да имат клиенти, днес всички са много по-фокусирани върху икономическите основи на пазара на имоти.
Дискусията „Бизнес имоти: пазари, устойчиви на криза?" ще се спре също така на състоянието на пазара на офис, търговски и индустриални имоти, на изискванията на новите клиенти по отношение на индустриалните и офис сградите и аутсорсинга и офшоринга.

Панелът „Жилища и ваканционни комплекси: качеството на живот има значение" ще представи пазара на жилищни и ваканционни имоти - България 2010, като ще открои основните тенденции в този сегмент. Целта на панела е да постави на обсъждане стратегии за изграждането на жилищни проекти, които не само щадят околната среда, но и са икономически успешни и водят до създаването на устойчиви общности.