Банковият сектор в Европа е наел 917 000 кв. м офиси през изминалата година, което е повишение от 7.9%, в сравнение с предходната година, сочи доклад на консултантската агенция Cushman & Wakefield.

Най-много офиси са отдадени под наем на банки в Париж, където наетата офис площ е възлязла на 212 900 кв. м. На второ място се класира Лондон с отдадени под наем офиси в размер на 179 050 кв. м, следван непосредствено от Франкфурт с 178 600 кв. м.

Само Париж и Лондон са били с дял от 44% от отдадените под наем офиси за цялата 2006 година, сочи статистиката.

Увеличаването на наетите от банките площи продължава да се предопределя от доброто развитие на финансовия сектор в Европа, както и в резултат на продължаващата силна активност при сделките по сливания и поглъщания, коментират специалисти от консултантската агенция.

Така наеманите от банковия сектор офиси в ключовите европейски градове се е повишило с 31% от 2004 година, когато те са възлизали на 700 000 кв. м.

Втората половина на миналата година е била значително по-активна в офис сектор, когато наетите площи са възлезли на 547 000 кв. м, на фона на 370 000 кв. м през първата част на годината.

Най-голямата единична сделка за отдаване на офиси под наем на финансова институция е била свързана с френската банка Société Générale, като тя се е нанесла в 183 метровата кула Tour Granit на площ от 68 000 кв. м.

От Cushman & Wakefield прогнозират, че банките ще продължават да са едни от водещите участници на офис-пазарите в Европа, на фона на продължаващата консолидация в сектора и добрите перспективи пред тях през следващите години.