Бум на продажбите на луксозни имоти отчитат брокери през последните 4-5 месеца. Сделки се сключват само на пазарни цени, с преговори се свалят до 30% от офертната цена, обясни управителят на "Юник Естейтс" Весела Илиева.

Според нея последното тримесечие на 2010 г. е било изключително силно за този сегмент от пазара. В най-престижния район на Докторската градина в столицата с пазарлък се смъкват до 500 евро на квадрат - от 3000 до 2500 евро.

Търсят се апартаменти с добра локация в идеалния център и на престижен адрес, обясни Илиева. Новото е, че вместо нови сгради в момента най-желани са аристократичните апартаменти с високи тавани, просторни помещения и няколко спални.

Пазарът се раздвижи, защото собствениците най-сетне разбраха, че за да продадат луксозния си имот, трябва да свалят цената до пазарната му стойност. В противен случай удължават периода на сделката и сключването й може да се отложи с година, твърди Илиева.

Клиентите пък се успокоиха, защото пазарът се стабилизира, а престижните райони държат цените на имотите дори в криза. Разминаване има само в "Лозенец", където цените от 2000 евро за кв. м вече паднаха наполовина, обясни Илиева.

Клиентите, които искат луксозен имот, с години търсят и проучват пазара, твърдят брокери на имоти. Цените за лукса са паднали в пъти и това кара богатите хора да си вземат палати, за каквито са мечтали. Покупките са за собствени нужди, а не с цел спекулация.

Бум на огледите на жилища отчитат и от "Адрес Недвижими имоти". Броят им през първите два месеца е скочил с 23% спрямо ноември и декември на 2010 г. Това обаче не е предпоставка за вдигане на цените, защото 80% от хората само проучват пазара, категорични са от агенцията.

Намалял е и периодът, в който се сключват сделки, удовлетворяващи едновременно и продавача, и купувача, отбелязват от "Явлена".

През последните месеци те се реализират само за две седмици вместо за 2-6 месеца, каквато е тенденцията през последните две години. В масовия случай жилищата се продават за по 700-900 евро за кв. м в столицата, но купувачите са все по-взискателни към имота, който им се предлага, обясниха от агенцията.

Източник: в. Стандарт