Една от основните стъпки по пътя към придобиването на собствен дом е проучване на покупателната им способност, както и на възможността дали ще са в състояние да се справят с вноските по имотната си ипотека (ако не разполагат с цялата налична сума за закупуване на набелязания имот).

Проучването на различните видове кредити, както и всички, свързани с тях такси, комисиони и други така умели "скрити" препъни камъчета са следващото задължително условие в процеса на покупката на жилище с така наречения "бърз кредит мечта", които така широко се популяризират по медиите.

Специалистите съветват да си направите "домашното", свързано с кредитите, преди да тръгнете да избирате своя мечтан дом, защото в противен случай рискувате да изтървете сделката на живота си, ако не свършите тази процедура.

Не бива да се подлъгвате по много често срещаните призиви от телевизията и радиото, че кредитът Ви ще бъде одобрен за часове, а необходимите Ви средства ще бъдат набавени до дни.

Навярно много от Вас вече имат горчив опит в отношенията си с банките, какъвто вече придоби и авторът на настоящата статия, така че добре си оправете нещата с банката и си набавете всички необходими документи, преди да се впуснете в покупката.

Не особено добросъвестно за всеобщо съжаление процедират някои от родните банки в борбата си за нови клиенти, които подмамват с привлекателни предложения от сорта на "до края на месеца цената на таксата по разглеждане на кредити е намалена наполовина".

Казвате си "Защо да не спестя част от разходите" и, естествено, докато не отидете в банката няма как да разберете, че примерно таксата за разглеждане на документи е намалена от 60 на 30 лева, което на фона на по-високата първоначална такса за обслужване на кредита с 0.1% е достатъчна не само да Ви изяде печалбата, но дори и да Ви вкара в разход.

За сума от 50 000 евро например този 0.1%, който никъде не се рекламира, а традиционно Ви се казва, че всички банки събират подобни такси, възлиза на значителната сума от 50 евро, та всъщност къде ви отиде печалбата от 30 лева?

А и погледнато от друг ъгъл не си ли задавате въпроса защо всъщност Ви се събира такса за разглеждане на документи, която е минимална по размер, на фона на значителните суми, които ще оставите като първоначални разходи и такси към банката. Това е почти като да отидеш да разгледаш изложението на автомобили с цел да си купиш кола примерно за 50 000 лева и да ти вземат 8 лева за вход, но както и да е.

Приемаме, че това Ви убягва в първия момент, когато сте твърде афектирани от идеята да ползвате заем за придобиване на дома "мечта", или дори за довършителни работи или обзавеждане срещу придобит вече имот.

Продължавате нататък с процедурата. Питате няколко пъти служителката на гишето, с която контактувате "Ама сигурно ли е, че ще мога да взема заема примерно в следващите три седмици?", защото естествено сте си направили плановете, изискващи получаване на средствата в определен срок.

Отговорът разбира се е с широка усмивка "Да, разбира се!".

Учтиво Ви се обяснява, че само трябва да подадете необходимите документи, като естествено понякога се избягва да се обясни колко точно време се изисква за издаването им и къде точно се правят, и заемът е готов веднага.

Е добре, малко по-висока лихва, но ще получите кредита когато Ви трябва, за сметка на това пък с 50% отстъпка от таксата за разглеждане на документи, плюс факта, че ще вземат под внимание целия доход, който работодателят декларира, а не само този, върху който Ви осигурява. Хммм.... добра сделка!

И казвате "Добре съгласен съм", с което процедурата по кандидатстване за кредита започва или по-точно понякога сагата по получаване на кредит започва.

Първото нещо, което правите е да попълните набързо един формуляр за искане на кредит. Там Ви се обяснява какво трябва да попълнете набързо и процедурата вече е заформена. Почти веднага Ви се иска да си платите таксата за разглеждане на кредит, а някъде и данъчната оценка от оценител, с който банката работи. И ето, че плащате една прилична първа вноска към банката, която за някои може и да е достатъчно голяма, за да не се откажат вече.

Но......!? Телефонът Ви звъни примерно след няколко дни и се оказва, че понеже сте съдружник във фирма трябва да представите документ, за липсата на съдебни дела срещу фирмата. На въпроса къде да стане това, може да получите отговор от рода на - "Ми не знаем, да не сме съдия- изпълнители".

След консултация със счетоводители или адвокати става ясно, че това се издава от нотариата, където има съдия-изпълнител. Отивате на другия ден, естествено след работа, и се оказва, че всъщност работното време е от 8.30 сутринта.

Отивате на другия ден преди работа в 8.00, но всъщност вече сте на опашка от 30 човека. Закъснявате за работа и когато стигате до служителката тя Ви заявява, че нямате пълен набор от документи и за да извадете нужния ви документ, който става за 7 работни дни, Ви трябва друг, който става за други 7 работни дни.

Чакате търпеливо, или не чак толкова, да Ви издадат документите, без които банката няма да Ви отпусне кредита и внесените първоначални средства "изгарят". Междувременно никой не може да Ви даде отговор на въпроса защо се изисква документ за заведени съдебни дела срещу фирмата, от която имате дял, при положение, че отговаряте към кредитори по силата на законодателството в рамките на притежавания от Вас дял.

Съвсем малко остава до края на процеса на набиране на документите, а именно, документ за липса на неплатени данъци, който се вади от общината примерно за 5 дни и няма бърза поръчка, както и просто свидетелство за гражданско състояние, ако сте женени, което обаче не може да се извади от никъде другаде, освен от родния Ви град.

Та всъщност, ако знаят какво може да ги очаква много хора, включително и аз, биха се замислили дали ще вземат кредит. Всъщност плащаш толкова много пари на банката, за да свършиш половината от подготвителната работа сам.