БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ сключи окончателен договор за покупката на имот от 450 кв. м. в центъра на София - на бул. "Раковски" №124 (ъгъла с ул. "Рачо Димчев"). Сделката включва парично плащане и обезщетение на собствениците, става ясно от предоставения на БФБ-София отчет за управлението на компанията.

Плановете на ръководството на БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ са за изграждане на модерна търговско-административна сграда с офиси клас „А”. Разгърнатата застроена площ, която може да бъде постигната според градоустройствените планове, е около 4 000 кв.м.

Стойността на сделката е платена със собствени средства, а за изграждането на новата сграда ще бъде използвано дългово финансиране.

Това е петият проект, който влиза в портфейла на БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ. Към настоящия момент фондът изгради търговски център в Пловдив и е в процес на изграждане на търговско-административна сграда в София, апартаментен хотел в Боровец и жилищен, и хотелски комплекс в Кюстендил.

Търговският център в Пловдив:

Общата площ на парцела, на който е разположен търговският център е 17 110 кв.м. Сградата на търговския център е върху площ от 11 000 кв.м. Зад нея има свободен терен с обща площ 6 110 кв.м, върху който според съществуващия градоустройствен план може да се построи осеметажна офис сграда, с РЗП 6 166 кв.м.

БенчМарк Фонд Имоти отдаде под наем всичките осем магазина в Търговския център. Наемателите са компании, представящи марките: Carpet Max, Зора, Техномаркет Европа, Нов Дом Симеонов, Felyx Toys, JYSK.

Търговско-административна сграда на бул. "Цариградско шосе":

През март 2006 г. БенчМарк Фонд Имоти сключи договор и придоби урегулиран поземлен имот в София, на бул. "Цариградско шосе", срещу METRO Cash&Carry и между Best Western Hotel Expo и шоурум Toyota, с площ от 6 391 кв.м.

Върху придобития парцел в момента се изгражда административен и търговски център с магазини, офиси и подземен паркинг с РЗП 35 хил. кв. м. Очакванията са проектът да бъде завършен до края на 2009 г., а стойността му да възлезе на 21.1 млн. евро.

Апартаментен хотел – Ексклузив Ски и Спа Резорт, к.к Боровец:

През 2008 г. дружеството планира да финализира изграждането на апартаментен хотел, категория 4 звезди в к.к. Боровец. Общата площ на хотела е около 19 хил. кв. м., като всичките 214 апартамента и 67 подземни паркоместа са предвидени за продажба, а обществените площи – ресторант, лоби бар, спа център и т.н., ще бъдат управлявани от мениджърска компания.

Общата инвестиция в проекта възлиза на 9.774 млн. евро.

Изграждане на жилищен и хотелски компекс в гр. Кюстендил :

Парцелът, върху който ще бъде изграден проекта, е с площ 32 055 кв.м. Приет е подробен градоустройствен план, който позволява незабавното стартиране на архитектурния проект, както и на строителните работи. Общата разгърната площ е 32 815 кв.м.

Теренът е предназначен за изграждане на жилищен и хотелски комплекс със спортно-развлекателен център, състоящ се от: хотелска част – 3 звезди и хотелска част – 4 звезди, профилактичен и възстановителен СПА център със заведения за хранене, 5 закрити басейна с минерална вода с общ обем 450 куб.м. и с температура на минералната вода между 30–37°С, спортно-развлекателен център с детски кът, фитнес, заведения, интернет зала, конферентен център, паркинг и др.

Стойността на проекта е 15 млн. евро.

БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ
приключи изминалата 2006 г. с печалба от 1.166 млн. лв., спрямо положителен финансов резултат от 494 хил. лв. за година по-рано. Към 31 декември 2006 г. активите на фонда възлизат на 33.578 млн. лв., спрямо 8.825 млн. лв. за година по-рано.

БенчМарк Фонд Имоти свиква общо събрание на акционерите на 24 април, на което ще се гласува за разпределение на дивидент от 0,013 лв. на акция, или общо 314 598.82 лв. Последната дата за сключване на сделки с акции на дружеството, в резултат на което приобретателят ще може да упражни правото си на глас в общото събрание, е 5 април 2007 г.

По време на вчерашната търговска сесия общо 30 250 акции от дружеството смениха собствеността си на нива от 1.45 и 1.499 лв. за ценна книга.