Вчера БенчМарк фонд имоти АДСИЦ сключи договор за банкови кредити на обща стойност 26.5 млн. евро, става ясно от съобщение на Българска фондова борса.

От Национална банка на Гърция чрез клон в Лондон кредитираха фонда с 25 млн. евро за срок от 8 г. от датата на първо усвояване на суми. Сумата ще се използва за финансиране и рефинансиране, без финансиране на ДДС, за изграждане на проекти.

От Обединена Българска Банка АД фондът взе 1.5 млн. лв. за оборотни средства. Срокът на издължаване е 7 януари 2011 г.

Обезпеченията и по двата кредита са недвижими имоти, собственост на дружеството.

Към този момент вниманието на БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ е съсредоточено върху реализацията на два текущи проекта - апартаментен хотел Exclusive Ski & Spa resort в к.к Боровец и Административно-търговска сграда на „Цариградско шосе“. Според заложената инвестиционна програма за 2009 г. те трябва да бъдат приключени същата година.

По информация на фонда и двата бизнес проекта ще се управляват от дружеството с цел придобиване на оперативни приходи за акционерите. От БенчМарк Фонд Имоти съобщиха, че ще осигурят първокласна поддръжка и управление на апартаментния хотел и общите части, като продажбата на апартаменти вече е стартирала. Очакваната доходност на този проект е в размер на 80%.

От там съобщиха за Profit.bg, че в кратки срокове ще започнат строителните работи по нов проект за офис и търговска сграда, разположена на бул. „Раковски“ 124.

Рано днес сделки по позицията липсват, като офертите купува/продава са на нива от 1.60/1.78 лв. за брой.