Времето на големите отстъпки от по 10-20% при договаряне на цената мина, твърдят брокери и строители. Те припомнят, че допреди година практиката бе с толкова да се сваля първоначално обявената цена. Сега обаче намалението било твърдо под 10% и най-често около 5 на сто, съобщава в. „24 часа“.

Офертните цени вече се доближават до продажните. Имотите, които са на пазара, често са били предлагани повече от 6 месеца и тяхната цена е претърпявала изменение. Така в желанието на собствениците да стигнат до сделка тя вече е редуцирана до нивата на пазарното потребление, разяснява причините Ирена Перфанова, председател на ФИАБЦИ България.

Новите оферти също се предлагат с много по-реалистични цени и разликата с пазарната им стойност също не надвишава 5-10%. Има примери обаче за по-трудни клиенти, които не се съобразяват с пазарната логика. Те или са притиснати от кредити и банки, или придават емоционалната стойност на имота и поддържат по-висока цена. Тези случаи се открояват от масовото предлагане и често залежават за дълго на пазара.

Специалистите са на мнение също, че хубавите имоти с добро местоположение, състояние, етажност, качествено строителство и други фактори трудно се намират въпреки многото оферти на пазара. Обяснението е, че има голямо разминаване между търсенето и предлагането. Клиентите имат все по-високи критерии, а голяма част от наличните жилища не ги удовлетворяват, казват експертите. Ирена Перфанова очаква да има глад за ново строителство, но не какво да е, а онова, което ще удовлетвори търсенето. Наблюденията й показват, че нови сгради в периода на рецесията се срещат все по-рядко, а има и райони, в които този процес е напълно замразен.

По данни на IMOT.BG към февруари 2009 г. в София са се предлагали близо 2000 двустайни незавършени жилища и около 1600 тристайни. Броят на гарсониерите, мезонетите и големите апартаменти тогава не е надвишавал 700.

Налични са 470 оферти за двустайни жилища в строеж, а тристайните са 350 броя. Едва около 200 са гарсониерите, мезонетите и големите апартаменти.

От "Колиърс" също прогнозират, че още тази година може да се появи дефицит на жилища от средновисокия и високия клас. По данни на компанията в този сегмент има 5700 жилищни единици, концентрирани в 39 проекта, най-вече в покрайнините на София под Витошката яка. Свободни през 2011 г. са били 18%.

Нови мащабни проекти обаче не са започнати, а усвояването на наличните площи е около 7%. Това означава, че свободните жилища постепенно се изкупуват и така предлагането намалява, а търсенето на такива по-луксозни имоти нараства, казват от "Колиърс". Те цитират свое проучване, което показва, че 50% от потенциалните им клиенти предпочитат жилище в новопостроен комплекс в София. 32 на сто искат такова в покрайнините на столицата.

Брокерите очакват процесът по изграждането на нови сгради да продължи, най-вече от страна на сериозни предприемачески компании, издържали проверката на времето. Онези, които експериментираха в големия бум, вече отпаднали.

Последните данни на националната статистика показват известно оживление на строителството. През четвъртото тримесечие на 2011 г. издадените разрешителни за строеж за жилищни сгради са били с 3.6% повече спрямо същия период на предходната година. С 8.9 на сто са се увеличили жилищата в тях. Ръст е отбелязан и в броя на административните сгради - със 7.7%.