Без големи отстъпки при сделките с имоти, свалят 5% от цената

1888
Без големи отстъпки при сделките с имоти, свалят 5% от цената

Времето на големите отстъпки от по 10-20% при договаряне на цената мина, твърдят брокери и строители. Те припомнят, че допреди година практиката бе с толкова да се сваля първоначално обявената цена. Сега обаче намалението било твърдо под 10% и най-често около 5 на сто, съобщава в. „24 часа“.

Офертните цени вече се доближават до продажните. Имотите, които са на пазара, често са били предлагани повече от 6 месеца и тяхната цена е претърпявала изменение. Така в желанието на собствениците да стигнат до сделка тя вече е редуцирана до нивата на пазарното потребление, разяснява причините Ирена Перфанова, председател на ФИАБЦИ България.

Новите оферти също се предлагат с много по-реалистични цени и разликата с пазарната им стойност също не надвишава 5-10%. Има примери обаче за по-трудни клиенти, които не се съобразяват с пазарната логика. Те или са притиснати от кредити и банки, или придават емоционалната стойност на имота и поддържат по-висока цена. Тези случаи се открояват от масовото предлагане и често залежават за дълго на пазара.

Специалистите са на мнение също, че хубавите имоти с добро местоположение, състояние, етажност, качествено строителство и други фактори трудно се намират въпреки многото оферти на пазара. Обяснението е, че има голямо разминаване между търсенето и предлагането. Клиентите имат все по-високи критерии, а голяма част от наличните жилища не ги удовлетворяват, казват експертите. Ирена Перфанова очаква да има глад за ново строителство, но не какво да е, а онова, което ще удовлетвори търсенето. Наблюденията й показват, че нови сгради в периода на рецесията се срещат все по-рядко, а има и райони, в които този процес е напълно замразен.

По данни на IMOT.BG към февруари 2009 г. в София са се предлагали близо 2000 двустайни незавършени жилища и около 1600 тристайни. Броят на гарсониерите, мезонетите и големите апартаменти тогава не е надвишавал 700.

Налични са 470 оферти за двустайни жилища в строеж, а тристайните са 350 броя. Едва около 200 са гарсониерите, мезонетите и големите апартаменти.

От "Колиърс" също прогнозират, че още тази година може да се появи дефицит на жилища от средновисокия и високия клас. По данни на компанията в този сегмент има 5700 жилищни единици, концентрирани в 39 проекта, най-вече в покрайнините на София под Витошката яка. Свободни през 2011 г. са били 18%.

Нови мащабни проекти обаче не са започнати, а усвояването на наличните площи е около 7%. Това означава, че свободните жилища постепенно се изкупуват и така предлагането намалява, а търсенето на такива по-луксозни имоти нараства, казват от "Колиърс". Те цитират свое проучване, което показва, че 50% от потенциалните им клиенти предпочитат жилище в новопостроен комплекс в София. 32 на сто искат такова в покрайнините на столицата.

Брокерите очакват процесът по изграждането на нови сгради да продължи, най-вече от страна на сериозни предприемачески компании, издържали проверката на времето. Онези, които експериментираха в големия бум, вече отпаднали.

Последните данни на националната статистика показват известно оживление на строителството. През четвъртото тримесечие на 2011 г. издадените разрешителни за строеж за жилищни сгради са били с 3.6% повече спрямо същия период на предходната година. С 8.9 на сто са се увеличили жилищата в тях. Ръст е отбелязан и в броя на административните сгради - със 7.7%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Frances
# 0
11:03 | 26 March 2012
Thank God! Soemone with brains speaks!
&6
# 1
22:02 | 14 February 2012
А как ще обясни авторът на материала факта,че магазин,който се продаваше за 120 000 евро,вече достигна цената от 60 000.Ако няма купувач на цената,която иска собственика,но все пак се предполага,че за да продава,има нужда от пари,тогава какво прави?Ами просто сваля цената,уважаеми брокери.Крайно време е да престанете да пишете глупости,защото си правите лоша реклама на професинализма,който така или иначе ви липсва.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...