Джоел Алън завършва през август 2010 г. строителството на своята къща, разположена на едно дърво на склон на планината Уислър в Канада. От страх къщата му да не бъде съборена заради липса на разрешително за строеж, той пази точното й място в тайна. Въпреки това, къщата на Джоел Алън бързо печели популярност в мрежата.

Тя се казва Hemloft от „hemlock“ (дървото, на което е построена) и лофт (типа жилище). Тази къща е обитаема и се смята за едно от най-оригиналните творения на архитектурата през последните години, пише Oddity Central. Нека видим нейната история:

С голяма мечта и без пукната пара

Джоел Алън бил програмист в предишния си живот. Един ден той решил да промени живота си и напуснал работа, за да се гмурне в нова професионална авантюра, която да го направи богат за нула време. Но нещата не се развили както се очаквало и един ден Джоел се събудил без работа и без спестявания. Така той открил препитание и страст ... в дърводелството. Да, той станал дърводелец и така се родила мечтата му един ден сам да си построи дом.

Но терените били скъпи, а материалите извън възможностите му- затова той решил да се задоволи с една колиба насред планината Уислър и нейната спираща дъха панорама. Идеята му се сторила достатъчно икономична пред опцията за традиционна къща. Но и този проект бил извън финансовите му възможности. Дори и да не купи терена и да не получи разрешителни за строеж, само материалите за колибата щели да му струват 6 500 канадски долара, а той нямал толкова. Така че Джоел изоставил плановете си.

Но след време му се наложило да си търси диван и той започнал да разглежда разпродажбите в интернет. Така открил сайт за продажба ба строителни материали с отстъпка и изчислил, че така ще намали цената на къщата си с няколко хиляди долара. Купил се дърво, гардероб от кестен и дори врата от кедър и започнал да работи. През 2010 г. къщата била готова.

Всичко, за да запази къщата си

Въпросът с незаконното строителство обаче все пак си остава. Макар рискът къщата да бъде открита и разрушена е малък, той все пак си стои. Затова Джоел Алън скрил дома си сред дърветата и запазил в тайна точното му място.

Един от приятелите му го посъветвал да я снима и да прати снимки до списанията- ако къщата стане известна, тя може да бъде запазена. Точно това и направил Джоел Адам. Снимките на дома му били пратени до Dwell Magazine, а оттам обиколили света и били приети радушно както от интернет потребителите, така и от критиците.

Ето как изглежда къщата: