В края на второто тримесечие един от всеки осем собственици на жилища в САЩ е закъснявал с вноската си по ипотечния си кредит или вече е просрочил ипотеката си. Основаната причина е значителния ръст на безработицата, която продължава да поддържа имотна криза, пише FT.

Процентът на просрочени ипотеки или такива със забавено поне едно плащане се увеличиха на 13.16% през второто тримесечие. Това е най-голямото покачване от 1972 г., от когато се изнасят данни.

Драстичният ръст на просрочени ипотеки се подхранва много повече от безработицата, отколкото от дела на рисковите кредити. Това е началото на нова фаза в кризата с ипотечните кредити, за която може би настоящите програми на правителството няма да бъдат адекватни, казва Джей Бринкман, главен икономист в MBA.

Положението продължава да бъде най-тежко в щата Флорида, където 12% от всички отпуснати ипотечни кредити са просрочени, а по близо 23% плащанията закъсняват с поне една вноска. Това е най-високият процент в цялата страна.

Веднага след нея се нарежда щата Невада, където по 21.5% от ипотечните кредити има закъснение в плащанията. На следващите места са Аризона и Мичиган със съответно 16.3 и 15.3%.

След оповестяването на новите данни, финансовите институции занимаващи се с ипотечно кредитиране в САЩ започнаха масово да търсят помощ по схемите от спасителния план за подпомагане на имотния сектор на Барак Обама.

Само през второто тримесечие на годината бяха подадени над 400 000 искания за модифициране на ипотечни кредити, като по 230 000 от тях вече е направено предоговаряне.