Непрекъснато увеличаващият се брой безработни в САЩ води до ръст на просрочените ипотечни кредити с повече от 5% като прогнозите, че кредитната криза все още не е свършила изглежда ще се окажат истина, пише PropertyWire.

Според последните данни на RealtyTrac броят на просрочените ипотеки за периода от юли-септември е достигнал 983 000 жилищни единици, спрямо 890 000 за предишните 3 месеца.

Ако броят на просрочените ипотеки продължи да се увеличава може да достигне до края на годината 3.5 млн. броя, спрямо 2.3 млн. за 2008 г.

Според RealtyTrac безработицата е основната причина собствениците на жилища с ипотеки да изпаднат в затруднено положение.

Дори щатската икономика да излезе от рецесията, растящата безработица ще продължи, тъй като много компании вече се намират в трудно положение и търсят всякакво варианти за съкращаване на разходите си.

Безработицата в най-силната световна икономика достигна 9.8% или най-високо ниво от 26 г. насам.

Според специалисти, някои от собствениците на жилища с ипотеки се намират в толкова голяма финансова дупка, че на практика е невъзможно да се намери начин да им се помогне.

Като цяло Аризона, Калифорния и Флорида продължават да доминират с най-голям брой просрочени ипотеки, сочат още данните.