От Българска фондова борса въвеждат за търговия на „Пазара на права" емисията права на Имоти Директ АДСИЦ, във връзка с първоначалното увеличаване на капитала на фонда.

Броят на акциите преди увеличението е 150 000, като предложените за записване акции са 60 000, колкото са и издадените права. Съотношение между издадените права и новите акции е 1/1. Номиналната и емисионна стойност е 10.00 лв.

Присвоеният борсов код на издадените права е JT8R. БАКБ е борсовият член-поемател, който е упълномощен да обслужва увеличението на капитала.

Началната дата за търговия на правата на борсата е 22 февруари (понеделник), а крайната такава е 4 март (четвъртък).

Крайната дата за записване на акции от увеличението е 29 март (понеделник).

Да припомним, че от Комисията за финансов надзор издадоха през миналата седмица лиценз на Имоти Директ АДСИЦ за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел.

Основният пазар, на който дружеството ще оперира е този на недвижими имоти в България с търговско, административно или жилищно предназначение, в това число изграждане, отдаване под наем и покупко-продажба.

От КФН също потвърдиха и проспекта за публично предлагане на 60 000 броя обикновени, поименни, безналични, свободно прехвърляеми акции, с право на глас, с номинална стойност 10 лв. всяка, които ще бъдат издадени от фонда, в резултат на първоначално увеличаване на капитала на дружеството.

Учредители на дружеството са 2 юридически лица - Българо-американска кредитна банка АД (БАКБ) със 105 000 акции на стойност 1 050 000 лв., в качеството си на институционален инвеститор, представляващи 70% от капитала на заявителя.

Другото юридическо лице е Капитал Директ ЕАД, представлявано от изпълнителните директори Димитър Вучев и Едуард Франсис О'Хара, ирландски гражданин с 45 000 броя акции, представляващи 30% от капитала.

В Съвета на директорите влизат Владимир Гюлев - изпълнителен директор, Даниела Ханджиева - председател на СД и Йордан Чомпалов - заместник-председател на СД.