Пазарът на бизнес имоти в САЩ едва ли ще се възстанови преди 2012 г., като наемите в Ню Йорк и Сан Франциско могат да се понижат с още 20% до края на тази година, сочи проучване на PricewaterhouseCoopers Korpacz Real Estate Investor сред инвеститори в сектора.

Наемите в предградията могат да спаднат с 20%, а тези в централните части на големите градове с около 10%.

"Най-големият проблем е, че бизнес имотите изостават спрямо икономиката", казва в интервю Сузан Смит - директор на консултантския отдел на PricewaterhouseCoopers.

„Компаниите търсят начини за намаляване на разходите си, като продължават да съкращават персонала и площите, които използват", допълва Смит.

Цените на бизнес имотите в САЩ се понижиха с 36% спрямо пиковите нива от 2007 г., заради кризата с ипотечните кредити, която значително намали обемите на кредитиране от страна на банките.

За първи път в 22-годишната история на проучванията по-голямата част от инвеститорите очакват наемите на офис пазара да се понижат, казва още Смит.

Спад в наемните нива на офис площите отчитат и големи щатски градове като Феникс - 15%, Бостън, Денвър, Чикаго, Лос Анджелис и Сан Диего с по 10%.

Според потенциални купувачи на бизнес имоти през следващата година също се очаква голям брой изземания на имоти на задлъжнели собственици.