Продажба на бизнес имотите още на етап проект е новата тенденция в сектора, съобщиха компании от сектора. В момента в България всичко се продава още на проект, преди дори да е направена първа копка, обясни Красимир Димитров, управляващ партньор на "Соурс риъл естейт".

Едно от съществените условия, които поставят бъдещите купувачи, е да са приключили всички административни процедури по проекта като промяна на предназначението на земята, одобрен проект, виза за строителство и т.н., допълни Димитров, цитиран от в. Дневник.

Последният пример за бизнес сделка на зелено още преди да е започнало строителството на обекта, е продажбата на "Мол Пловдив", който беше купен от "Дженерал електрик риъл естейт" и "Куинлан". Според "Дау Джоунс" цената на сделката е около 100 млн. евро, като агенцията се позова на неназован член на фамилията Куинлан. Тези средства не се изплащат веднага, а се разсрочват във времето в зависимост от строителството на обекта и напълването му с наематели.

От началото на годината бяха реализирани редица сделки за продажба на проекти, чиято стойност по неофициални данни надхвърля над 400 хил. евро . Купувачите са основно консервативни инвеститори, каквито са пенсионните и застрахователните дружества, коментира Валери Вълчев от "Фортън", представител на "Кушман и Уейкфилд" за България. Причината за експанзията е намаляването на политическите и икономическите рискове при големите инвестиционни проекти и възможността за ползване на нисколихвени кредити.

Според доклада на "Си Би Ричард Елис" (CB Richard Ellis) за европейския пазар за миналата година се наблюдава значително увеличение на инвестициите в България и Румъния. Тенденцията се запазва и през тази година, каза арх. Валери Левиев, собственик на "Елта консулт", представител на CB Richard Ellis за България. В същото време съществено спада доходността в имоти, като през миналата година тя е достигнала до 7-8.5%, отбелязва CB Richard Ellis.

От компанията прогнозират, че спадът ще продължи и през тази година. В същото време цените на парцелите за застрояване са поскъпнали с 15-20% от началото на годината, посочи Симеон Митев от "Ремакс Шанс груп". Увеличава се и процентът на обезщетение, който искат собствениците на парцели, като за централни места той може да достигне и до 40% от бъдещата сграда. Тези сделки обаче са характерни за жилищни кооперации.

Ръстът на инвестициите в недвижими имоти в Европа през 2006 г. спрямо предходната е 46%, а годишният оборот в тази сфера достигна 227 млрд. евро, сочи докладът на CB Richard Ellis. През 2005 г. тенденцията беше подобна, което води до заключението, че стойността на инвестициите в пазара на имоти се е увеличила двойно за две години.

Най-голям ръст се наблюдава в Германия, където пазарният оборот е нараснал с повече от 150%. Няколко други западноевропейски държави също удвояват оборотите в транзакциите с имоти, в това число Белгия, Финландия, Дания и Люксембург.

Страните от Централна и Източна Европа също бележат бърз растеж в размера на инвестициите, като се наблюдава нарастване от 5.8 млрд. евро през 2005 г. на12.7 млрд. евро през 2006 г. Най-забележимо е увеличението на инвестициите на пазара в Русия, но то е значително и в двете нови страни, членуващи в Европейския съюз - България и Румъния.

Инвестициите в офис имоти заемат най-широк дял на пазара, като достигат 113 млрд. евро, половината от общата сума на инвестициите в имоти. Капиталовложенията в търговски площи в Европа представляват 26% от общия дял, от които по-малко от половината - 45%, са инвестирани в изграждането на търговски центрове. Все повече се засилва интересът на инвеститорите към другите типове търговски пространства като аутлети и супермаркети, информира още Дневник.