Всеки ден в Дубай се подписват по около 50 сделки с имоти. След тежката криза в сектора, която изпита страната, инвеститорите се връщат, твърди Arabian Buisiness.

Кризата направи цените на търговската недвижимост в ОАЕ по-достъпни, а много международни компании се върнаха в централните делови райони на Дубай и дори се преориентираха към по-висок клас офиси.

Дългосрочните арендни договори (със срок 5-10 години) стават все по-чести, защото и наематели, и наемодатели се опитват максимално да ограничат риска.

Търсенето на офиси се поддържа предимно от компании от финансовия и консултантския сектор, коментира Мат Грийн, ръководител на CB Richard Ellis за Близкия изток.

Политически стабилните емирства (като се изключва Бахрейн) и качествената инфраструктура стават особено ценени на фона на нестабилността в арабския свят. „Компаниите отлагаха пристигането си в ОАЕ заради неопределеността на световната икономика и неувереността в бъдещето на собствения си бизнес, но сега има силен интерес към новите офиси клас А, които излязоха на пазара през 2010-2011 г.", обясни Грийн.

По данни от март, в Дубай са били реализирани 220 нови проекта за строителство на жилища. Обемът на сделките в имотния сектор през 2010 г. пък е бил 33.5б млрд. долара.

Всичко това обаче не означава, че в Дубай белезите на кризата са напълно изличени. Половината проекти в страната остават замразени, в близките няколко години на и без това претоварения пазар ще се появят и още 48 000 жилища. В сектора на търговските имоти пък ще бъдат въведени още 1.1 млн. кв. м площи, с което нивото на вакантни помещения ще достигне 45%. На този фон миналогодишният спад на наемите е около 30%.