У нас масово се строи с отровен пясък, алармираха бизнесмени от Враца. Те са изпратили проби от речните корита на Дунав, Искър и Огоста за анализ в БАН. Резултатите показват, че пясъкът е токсичен и пълен с тежки метали - арсен, олово, мед и други опасни за здравето химични елементи, но досега никой не се е заинтересувал от тези резултати.

Производители на екологичен тор за цветя и разсади сигнализираха, че никъде в Северозападна България не могат да намерят чист пясък, за да го вложат като съставка в своя продукт. Инертните материали, които се добиват от речните корита, са замърсени с цялата Менделеева таблица, показват изследванията на лабораториите на БАН и на Минно-геоложкия университет.

Борис Врачовски, бизнесмен: " За наша изненада се оказа много високо съдържание на тежки метали, особено на олово. При допустима норма в килограм почвена смес от 20 милиграма наличието е 80 милиграма. Нещо много тревожно, много страшно е, че никой не изисква тези неща, защото няма държавен нормативен документ."

В същото време хиляди тонове речен пясък се използват в строителството за приготвяне на бетон и хоросан. Опитахме да открием коя инситуция контролира тези продукти. От екоинспекцията казаха, че не правят такива анализи. От Басейнова дирекция - че издават само разрешителни за добив. От Районната инспекция за държавен строителен контрол заявиха,

че производителите са длъжни да подават декларация, че съставките отговарят на стандарта, но никой не следи дали това отговаря на истината.

Източник: БНТ