Възстановяването на безмитната търговия по сухопътните граници на България може да бъде антикризисна и антикорупционна мярка. Това каза Димитър Стефанов - експерт в БТПП

Радостин Генов - председател на Асоциацията на безмитните оператори, каза, че преди една година неправомерно са били затворени безмитните магазини по сухопътните граници на България. То беше продиктувано от частни интереси, обслужвани от предишното правителството, посочи Генов и даде пример с Гърция и с Румъния, където има такива обекти.

От БТПП и от Асоциацията предлагат да се създаде 100-процентово държавна фирма за управление на безмитните обекти, която да плаща и четири процента върху оборота - корпоративният данък е отделно - и с тези пари да се подобри инфраструктурата около граничните контролно-пропускателни пунктове.

От района около граничните пунктове трябва да изчезнат малките магазинчета и да се построят обекти тип "мол", каза Генов.

От асоциацията са предоставили на премиера Бойко Борисов и на министъра на финансите Симеон Дянков информация за дебата в ЕС за безмитната търговия. До този момент няма отговор от правителството, но в асоциацията очакват да имат диалог с Дянков.

Турция има 10 хил. кв. метра търговски площи по ГКПП "Капитан Андреево" и "Лесово". "Капитан Андреево" е вторият по натовареност ГКПП в ЕС и през него минават годишно по 5-6 млн. души, отбеляза Генов.

Турция държи по всякакъв начин да не допусне връщането на българската безмитна търговия. Турските ТИР-ове зареждат на техните безмитни бензиностанции и така убиват нашия бизнес, заяви Генов.

Гърция е увеличила с 98 процента продажбите си в своите безмитни обекти, след като ние сме затворили нашите, посочи Радостин Генов.