С повече от 950% е нараснала активността на инвестиционния пазар в България през 2011 година в сравнение с предходната 2010 г. Това сочи проучването на международната компания Cushman&Wakefield, представено в страната ни от стратегическия й партньор за България, Македония и Косово Forton International.

„Докато през 2010 г. инвестициите в България не достигаха и 20 милиона евро, то през 2011 г. в страната ни са влезли 198 милиона евро, покачвайки рязко степента на инвестиционна активност”, коментира Михаела Лашова, мениджър Капиталови Пазари и Консултиране във Forton.

Нивата на доходност в страната ни остават без съществени промени, показват още данните на международната компания. При офис площите те са около 9.5%, при търговските площи – 9%, а при индустриалните площи – 12%.

В Централна и Източна Европа инвестиционният обем на бизнес имоти е на стойност 19 милиарда долара през 2011 година, което представлява 76% ръст спрямо година по-рано и 68% от обема по време на добрите за този пазар години. Доходността е спаднала с 0.4% през 2011 година и е с 0.48% по-висока спрямо върха на пазара. Наемите са се покачили с 6.5% през 2011 година, но са все още с 20.5% по-ниски в сравнение с пика на сегмента.

Силен ще бъде финалът на 2012 година за инвестиционния пазар в световен мащаб, сочи още анализът на Cushman&Wakefield. От компанията очакват инвестиционната активност да се запазаи на почти същите нива за цялата година, но се предвижда 20% ръст през второто полугодие на 2012 година спрямо първото полугодие. Той ще бъде повлиян от повишеното търсене, както и от ръста в предлагането поради продажби на банкови заеми и рекапитализации. Наблюденията на компанията сочат и повишена толерантност към пазарите на недвижими имоти и ценни книжа.

Според анализа на Cushman&Wakefield наемателите търсят пространство, което най-адекватно да отговаря на бизнес целите им. Те търсят начин и за намаляване на разходите за наетата площ, както и оптимизация на енергийните разходи, повече устойчивост и т.н.

За търсещите сигурност и ликвидност инвеститори глобалните градове ще бъдат с високи нива на търсене навсякъде по света, сочи още проучването. Според анализаторите на компанията Лондон ще продължава да се откроява както заради обема на пазара, така и заради дългосрочния растеж, който предлага. Въпреки това английската столица ще трябва да се задоволи с второто място по инвестиции, тъй като Ню Йорк отново се очаква да е на на първата позиция.