Елитната лондонска недвижимост става все по-популярна не само сред руснаците, които държат първото място по покупки, но и сред останалите чуждестранни клиенти.

Жителите на измъчената от дългове Гърция толкова активно се конкурират с останалите купувачи за най-добрите имоти, че се изкачиха на трето място.

Лондонската недвижимост поскъпва. Възстановяването на цените на елитните домове продължава вече 13 месеца поред. През април луксозните имоти в британската столица са поскъпнали с още 1.3% и само малко не им достигна, за да се върнат на равнищата от преди световната криза, съобщават от международната консултантска компания Knight Frank.

Един от мотивите за неугасналия интерес на чуждестранните купувачи към лондонската недвижимост е поевтинялата британска валута. Към този фактор наскоро се прибави и кризата с дълговете на Гърция.

Делът на чужденците, купуващи недвижимост в Лондон на сума над 2 млн. паунда, е нараснал до 56%. През последните месеци към традиционните клиенти се присъединиха и представители на Германия, Индия, Пакистан и...Гърция.

При това най-голям е интереса на гърците, въпреки че страната им се намира в изключително тежка финансова ситуация. При гърците се наблюдава повишено търсене на имоти в централната част на Лондон. На тях се пада около 3% от всички покупки на жилища в посочения ценови сегмент през последните три години, а за последната половин година - делът им се удвои до 6%.

Богатите гръцки семейства инвестират в британската недвижимост по различни причини, но главната е - намирането на "спокойно пристанище", отбелязват от Knight Frank.

Данните от април показват, че гърците са заели трето място, нареждайки се непосредствено след лидерите по покупка на елитни домове в Лондон - руснаците (15%) и италианците (13%).

Този интерес на чуждестранните клиенти се определя от компанията Knight Frank като истинско "светло петно, влияещо положително на пазара".

Средната цена на лондонската елитна недвижимост се движи в диапазона от 27 хиляди евро до 33 хиляди евро за кв.м.

Източник: БГНЕС