Черна гора в най-скоро време може да се сдобие с един от най-луксозните тенис терени в тази част на света, информира БТА.

Черногорските медии писаха, че известните тенисистки, сестрите Серена и Винъс Уилямс са заинтересовани от покупката на някогашна казарма недалеч от черногорския адриатически град Херцег Нови, където да изградят съвременен спортен комплекс.

Теренът на бившата казарма в Кумбор е 241 695 квадратни метра. Намира се до самото море. Цената на квадратен метър терен близо до казармата сега е 500 евро. Специалисти казват, че теренът и поддържането на обектите ще струва много по-евтино, отколкото например във Флорида, която е смятана за един от центровете на световния тенис. Кумбор е известен с това, че е мястото с най-много слънчеви дни в Черна гора през годината.

Издирването на атрактивни и баснословно скъпи места по черногорското крайбрежие е в своя пик, а главните заинтересовани лица са хора от света на бизнеса и спорта.

В центъра на вниманието на местната общественост е изграждането на будванско пристанище, към което ще има бизнес и хотелски обекти и те ще са свързани с остров Свети Никола.

Идейният проект е оценен на половин милиард евро. Зад него стои сръбският бизнесмен Станко Суботич, който от неотдавна е и собственик на остров Св. Никола. Проектът предвижда изграждането на две луксозни яхтени пристанища - едното на острова, другото на мястото на съществуващото вече в стария град на Будва, които ще бъдат свързани с тясно мостче, дълго 600 метра.

Гръцкият корабен и петролен магнат Спирос Лацис скоро стана собственик на парцел близо до остров Свети Стефан. Той е един от десетте най-богати хора във Великобритания, чието богатство в момента се изчислява на 20 милиарда евро. Лацис купи терен от 10 000 квадратни метра в Черна гора за четири милиона евро. Засега на парцела няма нито вода, нито ток, но Лацис планира да строи там луксозни апартаменти.

Започна и надпреварата за плажа в Улцин, за който се смята, че е най-атрактивният и икономически най-перспективен в района. Миналата година квадратният метър е струвал 50 евро, тази година е пет пъти повече. От плажа се интересуват унгарската фирма "Триганит", кралското семейство от Обединените арабски емирства и руският милиардер Роман Абрамович. Последният вече си е осигурил някои от най-привлекателните парцели в този район.

Унгарците имат вече идеен проект за плажа в Улцин. Планирано е в туристически обекти да бъдат инвестирани няколко милиарда евро и плажът да бъде европейският отговор на Дубай.

Канадският милиардер Питър Мънк е посещавал два пъти Черна гора и е обявил, че ще инвестира в изграждането на атрактивни обекти в района на град Тиват.

Групата KMG Corp, инвеститори от Швеция, Норвегия и Дания, купи миналата година 110 хиляди квадратни метра терен в района на Котор за 2,35 милиона евро. Групата ще инвестира 100 милиона евро в изграждането на туристически комплекс. Теренът се намира в борова гора с изглед към Которския и Тиватския залив.