Кризата в сектора на недвижимите имоти в САЩ не се отразява изобщо на богатите собственици. Според изследване на Coldwell Banker, цитирано от CNN, повече от половината от собствениците на скъпи имоти очакват стойността на къщите им да нарасне през следващата година, като една десета от тях очакват поскъпването да е сериозно.

В проучването взеха участие 301 собственици на домове, чиято цена надвишава един милион долара (два милиона в Калифорния) и притежаващи други активи на стойност поне един милион долара.

Проучването показва, че за богатите хора пазарът на недвижими имоти остава добра инвестиция. В същото време анализаторите в страната продължават да прогнозират спад в цените на къщите – според някои цените ще паднат с още 8% до края на 2008 г.

Оптимизмът на богаташите се дължи на факта, че пазарът на луксозни имоти не пострада, въпреки застоя в продажбата на апартаменти и еднофамилни къщи.

Не трябва да забравяме и едно основно правило, към което богатите обичат да се придържат – някои от тях казват, че тайната на успеха е в това да купуваш тогава, когато другите продават. Общо 40% от запитаните в анкетата отговарят положително на въпроса дали биха купили имот през следващата година.

Други 58% от анкетираните отговарят, че очакват цената на имотa им да нарасне в близките няколко години, а според 36% нарастването ще бъде значително.

Дамите са по-оптимистични – 61% очакват повишение на стойността на имотите им, докато при мъжете процентът е 50%.

Богатите не само биха си купили жилище, но и имат апетит за по-голямо – 61% от тези, които смятат да купят имот заявяват, че си търсят нещо по-голямо.

Според изследването те просто желаят по-модерни къщи.

72% от участниците в изследването казват, че кухнята им е проектирана от дизайнер по специална поръчка, 63% имат специално оформена градина, 34% имат изба за вино. 72% имат отделни помещения за развлечения, 23% имат подово отопление в цялата къща или по-голямата част от нея, а 21% от останалите отговарят, че обмислят да си инсталират такова.

19% желаят да имат собствен тенис корт, 16% искат още една кухня, 16% искат голф игрище.

Други желани подобрения са фитнес зали, закрити басейни, док за яхти и др.

Авторите на проучването също така питат анкетираните как биха искали да живеят след като се пенсионират. 87% от жените и 84% от мъжете отговарят, че възнамеряват да пътуват зад граница, 77% от жените и 71% от мъжете искат да пътуват в САЩ.

Общо 64% от мъжете и 63% от жените отговарят, че биха желали да прекарат това време със семейството си, а съответно 65% и 76% казват, че се надяват да останат в добро здраве, за да могат да се отдадат на спорт.

Една част от тях обаче не могат да си представят живота без работа – 19% от мъжете и 16% от жените казват, че планират да започнат нов бизнес след пенсионирането си.

Според 54% от мъжете и 67% от жените главният им приоритет след като се пенсионират ще е просто да се радват на живота.

При лукса, който могат да си позволят, това не звучи като твърде трудна задача за изпълнение.