Колкото по-страшно става международното положение, толкова по-привлекателни изглеждат луксозните жилища в Лондон за световните богаташи, пише Bloomberg.

Хора от все повече националности са купили жилища в Лондон с цена от над 1 млн. паунда (1.61 млн. долара) през февруари, а цените на този тип имоти растат в четвърти пореден месец, показват данни на Knight Frank LLP.

Гърците и испанците са увеличили инвестициите си в британски имоти на фона на икономическите проблеми в техните държави, а азиатците са се хеджирали срещу инфлацията.

Имотите в Лондон привличат инвеститори, които се сблъскват с финансова и политическа нестабилност в техните държави, според Лиам Бейли от Knight Frank. Свалянето на режимите в Тунис и Египет, и бунтовете в Либия, Бахрейн и Йемен, вероятно ще доведат до пренасочаването на още повече средства от Близкия Изток към Лондон, тъй като богатите се опитват да защитят богатството си, според Бейли.

"Броят на националностите, към които са принадлежали купувачите на имоти в Лондон, е нараснал от 46 през 2009 г. до рекордните 61 през последната година," казва Бейли. Knight Frank следи броя на националностите от 2005 г. насам, когато са били 30.

Гърците и испанците са били сред петте националности, които са увеличи с най-много инвестициите си. Останалите три са Узбекистан, Хонконг и САЩ.

Цените на луксозните имоти в Лондон са нараснали с 1% през февруари, в сравнение с предходния месец. Ръстът на годишна основа е от 8%, което е най-ниското му ниво от 14 месеца.

Най-скъпата улица в града е била Виктория Роуд в Кенсингтън, където средната цена на жилищата е била 6.43 млн. паунда, според отделно проучване на имотния сайт Mouseprice.com.

Имотите в Лондон станаха по-евтини за много чужденци, след като паундът поевтиня с 13% спрямо кошница от валути от септември 2008 г. насам.

Опасенията относно нарастващата инфлация в Азия са убедили мнозина да инвестират в активи като недвижими имоти, злато, предмети на изкуството и антики.

Купувачите от Русия и други бивши съветски републики ще увеличат дела си на лондонския пазар на супер луксозни имоти, които струват по 10 млн. паунда или повече, при 14% през миналата година, прогнозират брокерите на Knight Frank.