На 3 септември 2010 г., петък, министър-председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев ще направят символичната първа копка на ЛОТ 4 от автомагистрала "Тракия".

Официалната церемония по стартирането на строителството ще бъде от 12.00 ч., при пътен възел на км 276 + 487 от АМ "Тракия" с път II - 53 "Сливен-Ямбол".

Лот 4 на АМ "Тракия", обхващащ отсечката от Ямбол до Карнобат, e с обща дължина 49,8 км (от км 276+200 до км 325+280). Цената на строежа на последния, най-дълъг участък от магистралата, е 174 705 600 лв. и се съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Изпълнител на обекта е сдружение „ТРАКИЯ IV" ДЗЗД, с водещ партньор "Холдинг Пътища" АД. Строителният надзор ще се изпълнява от "План инвест - Пловдивинвест - ЛОТ 4" ДЗЗД и е на стойност 812 000 лв.

Със старта на строителството на последния участък от магистрала "Тракия", правителството дава ясен сигнал, че изпълнява поетия ангажимент за доизграждане на автомагистралната мрежа в България. Модернизирането на пътната инфраструктурата е от особено значение за цялостното икономическото развитие на страната ни и подобряване на инвестиционния климат.

На 12 ноември 2009 г. министър Росен Плевнелиев обяви старта на тръжната процедура за избор на изпълнител на ЛОТ 2 от автомагистрала "Тракия". 11 месеца по-късно в строителство са всички участъци от магистралата с обща дължина 115,9 км. Окончателното завършване и въвеждане в експлоатация на АМ "Тракия" в цялата й дължина ще бъде през 2012 г.

Целта на най-мащабния пътен проект - автомагистрала "Тракия", която е част от общоевропейския транспортен коридор № VІІІ, е да осигури скоростна връзка между София и най-голямото ни черноморско пристанище Бургас. Нейното изграждане е приоритетен инфраструктурен проект с национално и международно значение.