Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че от понеделник ще бъде спряно строителството на многофункционалната зала в София, докато не бъде избрана фирма, която да упражнява строителен надзор.

Премиерът Борисов заяви след края на мача си от турнира по тенис на корт "Труд Мастърс": "Знаете, че преговаряхме за 17 милиона по-евтино. Не очаквах, че до такава степен държавата е била без контрол. Нито има конкурс за строителен надзор, нито нищо. Спираме от понеделник строежа. Конкурсът тече.

В момента, в който се избере строителен надзор, ще продължи строителството", каза още премиерът. Запитан защо след като няма строителен надзор, строителството продължава, премиерът Борисов отговори кратко: "Спираме го в понеделник!".

Припомняме, че вчера в парламента от името на Синята коалиция депутатите Иван Иванов и Михаил Михайлов заявиха, че е спряно е строителството на многофункционалната спортна зала в София, която представлява най-голямата инвестиция правена досега в спортен обект през последните години в столицата.

Строителството е текло в продължение на месеци незаконно без проект, без одобрение, без строителен надзор. Фирмата която е спечелила търга за проект по строителство е Главболгарстрой. Депутатите показаха документ - разрешение за строеж от 17 ноември 2009 г., следствие на доклад за съответствие, изготвен от фирмата „Линк Контрол" ООД с управител Георги Линков. Разрешението за строеж е от 11 ноември, а срокът за подаване на документи за фирмите е бил 30 ноември, както и срокът за тяхното отваряне е 2 декември същата година.

Лицето Георги Линков, заедно с това е заместник на Симеон Пешов в Строителната камара, участва и в една от комисиите, която класира кандидатите, каза Иван Иванов. Всичко това говори и за наличие на конфликт на интереси. Според депутата Михаил Михайлов близо 50 млн. лв. могат да бъдат откраднати, ако се реализира в пълен размер строителството на спортната зала. Той припомни, че става дума за обем на строителните дейности за 107 млн .лв., а разгънатата площ е на обекта е 63 000 кв. метра. За момента строежът е спрян и има констативен протокол за това.

Премиерът, докато е бил кмет е договорил строителството на спортната зала да бъде на стойност 90 млн. лв., а не 107 млн. лв. обясни Михаил Михайлов.

Той каза още, че изпълнението на обекта до момента се е извършвало със занижени показатели.

Вместо 63 хил. кв. метра застроената площ е станала 48 880 кв. метра, височината от 4.80 метра е свалена 3.35 метра, изчезнали са няколкостотин паркоместа от първоначалния замисъл. Основната тренировъчна зала с размери 24/36 метра няма да може да изпълнява своите функции, защото в нея вече са построени през 6 метра колони.

Депутатите Иванов и Михайлов заявиха, че ще подадат сигнал с констатации по тези нарушения до главния прокурор, ще сезират и комисията за борба с корупцията в НС. По-късно в отговор на депутатите от фирма Главболгарстрой заявиха, че Многофункционална спортна зала - гр. София има разрешително за строеж, влязло в сила, както и необходимата техническа документация. Това беше направено в официално изявление, подписано от Павел Калистратов, главен изпълнителен директор на „Главболгарстрой" АД и Калин Пешов, изпълнителен директор на „Главболгарстрой Холдинг" АД. Във връзка с изявление на народните представители Иван Иванов и Михаил Михайлов от Синята коалиция, в което се казва, че ДНСК е спряла строежа на Многофункционална спортна зала - гр. София заради редица нарушения, бихме искали да заявим следното: Осъществява се технически надзор на конструкцията и строителният процес се контролира от проектанти, които следят за правилното изпълнение на проекта, пише в изявлението.

В качеството си на инвеститор Министерството на спорта е провело процедура по избиране на надзорна фирма и има класирани кандидати. Предстои избраната надзорна фирма да бъде назначена. Многофункционална спортна зала - гр. София отговаря на всички изисквания за тръжната документация, като са спазени и изискванията на всички спортни федерации.

Източник: БГНЕС