С настъпването на лятото търсенето и търговията с недвижими имоти в столицата отчита леко забавяне, което обаче едва ли ще окаже някакво влияние върху средните цени на имотите у нас.

За юли цените на ваканционни апартаменти в Боровец и Долна Баня са средно 1550 и 866 евро за кв.м.

Голяма част от жилищата се предлагат с пълно обзавеждане, което допълнително ги оскъпява, но пък спестява време, като се има предвид, че в повечето случай обзавеждането е дизайнерско.

Самостоятелните къщи, които се предлагат почти винаги с дворно място, са на цени от 1000 евро в Боровец и 572 евро в Долна Баня, става ясно от данните, предоставени от агенция “Форос“ специално за Profit.Bg.

Според тях средните пазарни цени на вилните площи, които се закупуват с цел строеж, е най-висока в Боровец – 195 евро за кв.м.

Други места с цени над 100 евро за квадратен метър са Банкя (100 евро), с. Бели Искър(129 евро), с. Горни Лозен(110 евро) и Панчарево с 152 евро за кв. м. ваканционна площ.

В останалите села разположени в близост до столицата, средните цени на ваканционните площи са в границите от 16 до 100 евро, става ясно още от предоставените данни.

Търсенето на ваканционни имоти в района около София е много силно, което е свързано както със строителния ръст, така и с увеличаването на населението на града през последните 10 години.