Ипотечните кредити за срок от повече от 30 години дават на клиента погрешното усещане, че е спечелил нещо, докато всъщност при дългосрочните кредити, размерът на заема се удвоява и понякога утроява с времето, казва Сорин Попа, вицепрезидент на BRD-SocGen.

„Румънците се чудят как да живеят от заем на заем, а кредитите за повече от 30 години утежняват още повече финансовото им състояние,“ казва Попа за zf.com.

Според него в дългосрочните заеми няма никаква логика и те са просто продукт на стремежа на банките на всяка цена да привлекат повече клиенти.

„Когато биват одобрени за заем, клиентите остават с грешното впечатление, че са спечелили нещо, те се подвеждат и от лихви, които не важат за целия период на заема, и в крайна сметка остават разочаровани, казва Попа. Наскоро гръцката ATE Bank увеличи максималния падеж на ипотечните кредити на 40 години.

Повечето банки в Румъния се придържат към максимални срокове на заем до 30 години, но някои като Banca Romaneasca, Bancpost, Banca Carpatica и MKB Romexterra Bank предлагат и такива за 35 години.

Удължаване на периода на заема с около 10 години може да струва на клиента с до 3% повече заради лихви и такси. Решение на проблема със заем от такъв срок би могло да бъде едно евентуално рефинансиране.

Увеличението на срока на заема е просто един от маркетинговите похвати, които банките използват.

Преди шест месеца NBR представи новите изисквания, които кандидатите за заем трябва да покрият, а засега само пет от банките в страната са получили одобрение от централната банка да дават заеми по собствените си критерии.

От друга страна, дългите периоди на заемите поставят и по-големи рискове пред банките, което означава, че може да се наложи те да заделят повече резерви. Никой не може да предвиди как могат да се развият нещата за 35-40 години, още повече, че не може да има кредитна история, която да проследява как се справя клиентът при такива условия.

В допълнение, дългосрочните заеми поставят хората и под продължителен психологически натиск, казва Попа.