Акциите на британските компании за недвижими имоти са отбелязали най-голямото си повишение от близо 23 години насам, водени от повишението при Land Securities Group Plc и British Land Co.

Поскъпването им стана в следствие на мнението на инвеститорите, че финансовата криза може да се смекчи като резултат от усилията на щатското правителство, което планира нови действия в тази насока.

Индексът, следящ представянето на компаниите, инвестиращи в недвижими имоти - FTSE 350 Real Estate Index е отбелязал повишение от 15%, или най-много от началото на изчислението му през 1986 година.

С повишението му от началото на годината той е регистрирал загуба от едва 16%.

Анализатори коментират, че е напълно нормално изпреварващото повишение при акциите на компаниите от сектора, тъй като спадът им е започнал много по-рано и те са били по-близо до дъното си в сравнение с финансовите компании.

Допълнително в посока нагоре въздействаха и закриването на къси продажби от страна на инвеститорите, залагащи за по-нататъшно понижение в цената на акциите на компаниите от сектора.

Британските регулаторни органи налагат забрана за спекулативни залагания срещу финансовите компании в посока надолу.

Много от инвеститорите се опитват да печелят, продавайки акции на финансови компании и тези от сектора на недвижимите имоти, за да се облагодетелстват при евентуален спад в цените на тези активи.

Липсата на кредитиране и високата му цена в съчетание със забавянето на ръста на световната икономика са други фактори, водещи до по-нататъшно понижение в цените на търговските площи във Великобритания.

Цената на офисите във финансовата област на Лондон се е понижила с 27% от юли месец миналата година.