Секторът на строителното предприемачество във Великобритания се очаква да съкрати десетки хиляди заети в резултат на понижението интереса на купувачите на пазара в размер на 19 млрд. паунда.

Затягането на банковите условия по отпускане на ипотечни кредити, вследствие на кризата на ипотечните пазари, е друга причина за очакваните съкращения, коментират специалисти.

От асоциацията на строителите заявяват, че почти няма строителен предприемач в страната, който да не планира съкращаване на работни места след затрудненото за пазара положение.

Съкращаването се очаква да окаже негативен ефект не само върху сектора, но и върху цялата британска икономика.

Броят на отпуснатите ипотечни кредити в страната през март се е понижил до историческо най-ниското ниво. Планове за съкращаване на 600 работни места обявиха от водещата британска строителна компания.

Средната стойност на имотите във Великобритания се е понижила с 2.5%, до 191 556 паунда през март, посочиха изнесени по-рано данни. Това бе и най-голямото им поевтиняване от 1992 година насам.

В усилията си да подпомогнат търговските банки, от английската централна банка изкупиха обратно от търговските банки държавни облигации на стойност над 50 млрд. паунда.