Бум в електронното пазаруване на недвижими имоти у нас бележат брокерите на Острова. Масово британци купуват къщи и апартаменти в България чрез популярния сайт за наддаване за различни стоки – eBay, съобщи информационният портал themovechannel.

Британските инвеститори в български имоти са повече от когато и да било, макар този път бумът да е малко по-различен – сделките се извършват електронно, пише още изданието, цитирано от в. Монитор.

Причината за масовите покупки са ниските цени на недвижими имоти в България, твърдят експертите. По думите им купувачите гледат снимки, четат ревюта и плащат, надявайки се, че ще получат добър имот в замяна.

Проучване на сайта обаче показва, че в новия начин на имотно пазаруване има много големи пропуски и подводни камъни. Директорът на базираната в България брокерска фирма Yantra Homes Анди Тървър казва, че агенцията им разполага с 85 имота на цена между 2500 и 10 000 евро, но всички те са селски и почти неизползваеми, накрая на света.

Само за година стойността на имотите в България е паднала с 2.6%, което събуди отново интереса на британските инвеститори и само преди два месеца страната ни влезе в челната десетка на най-желаните дестинации за закупуване на второ жилище на themovechannel.

Не всички от евтините покупки обаче са добри сделки, казват още експертите.

Десетки са опарените британци, които са си купили къща чрез eBay, разглеждайки снимки, а когато са се озовали на място, са видели паднали покриви, изскубнати кабели и фактът, че имотът е извън село, накрая на света.

Някои от пишман купувачите са се опитали да препродадат имотите, напазарувани електронно, но повечето брокерски къщи отказват да ги рекламират.