Според брюкселските брокери увеличението на цените на недвижимите имоти е по-разумно в столицата. Цените на големите апартаменти обаче поскъпват значително навсякъде.

В страната през изминалата година се наблюдаваше увеличение с 10% на по-голямата част от недвижимите имоти, което брокерите определят като напълно разумно, в сравнение с измененията през 2005-а.

Ако тенденцията през последните години показваше умерен ръст в цените, особено при по-малките жилища, то сега тенденция на повишение се наблюдава и при по-големите жилища, като тристайните апартаменти са поскъпнали с около 19% за последната една година.

За тези апартаменти цената на квадратен метър възлиза на около 1 760 евро.

Освен това се наблюдават и големи несъответствия в цените на по-големите жилища в различните градове на страната. Така например тристаен апартамент във "Сен-Пиер" средно се продава за 350 000 евро, за разлика от тристаен апартамент със същата квадратура в "Бершем-Сен-Агат", който е на цена от едва 135 000 евро.

За другите видове недвижими имоти също се забелязват съществени различия в различните градове. При еднофамилните къщи например се наблюдава спад в цените.

В стараната се наблюдава и ясна диференциация на търсенето на недвижимите имоти, като тези с цена над 500 000 евро намират все по-трудно купувачи, сочат още данните на електронното издание Cyberpresse.ca.