Броят на собствениците на домове в САЩ, които са въвлечени в жилищната криза, е паднал миналия месец до най-ниското си ниво от юни, след като законодателни промени позволиха удължаването на процеса по отнемането на жилищата от нередовните платци, информира АП, позовавайки се на данни на RealtyTrac.

Нарастването през януари обаче ще бъде доста голямо според Рик Шарга, вице-президент на маркетинговия отдел на RealtyTrac. Освен това, с увеличението на съкращенията е директно свързано и с нарастването на броя на прекратените ипотеки на нередовни платци, добавя Шарга.

Повече от 259 000 домакинства в цялата страна са получили през ноември поне по едно известие за прекратяване на ипотеката и изземване на жилището, което представлява спад от 7% в сравнение с октомври. В същото време броят е с 28% по-висок в сравнение с година по-рано, казват от RealtyTrac.

Докладът идва в момент когато демократите, между които и новоизбраният президент Барак Обама, настояват правителството да използва част от отделените "спасителни" средства за спирането на нарастващия брой прекратени ипотеки.

Миналата седмица Асоциацията на ипотечните банки съобщи че, един на всеки 10 американци, които изплащат ипотека или изостава с един месец към края на септември, или пък е в процес на прекратяване на ипотеката.

RealtyTrac следи известията за просрочени плащания, известията за продажба с търг и изземанията на жилищата от страна на банките. Повече 78 000 жилища са били иззети от кредиторите миналия месец, според базираната в Калифорния компания.

Най-лошата рецесия от десетилетия, падащите стойности на жилищата и повишените стандарти за отпускане на кредити въвлякоха милиони щатски домакинства. От Федералния резерв прогнозират, че броят на прекратените ипотеки през тази година ще достигне около 2.25 млн., което е повече от два пъти в сравнение с нивата от преди кризата.

Невада, Флорида и Аризона оглавяват класацията с най-много прекратени ипотеки, според данните на RealtyTrac. В Невада всяко 76-о жилище е било с известие за прекратяване на ипотеката през ноември, във Флорида всяко 173-то, а в Аризона всяко 198-о. В челната десетка още влизат Калифорния, Мичиган, Джорджия, Охайо, Колорадо, Юта и Айдахо.

Сред метрополисните райони в най-лошо положение е бил Кейп Корал-Форт Майерс във Флорида където едно на всеки 59 домакинства с ипотека е получило известие за прекратяването й. След това се нареждат Лас Вегас и калифорнийските градове Мърсед, Модесто и Стоктън.