Броят на големите търговски центрове извън Букурещ е нараснал два пъти през тази година - до 18, в сравнение с 9 през изминалата година.

Очакванията са, че през следващата година те отново ще се удвоят.

До гялама степен това се предопределя от завършването на големи търговски центрове в градове, като Констанца и Брашов.

Новооткритите МОЛ-ве доставят на пазара нови 250 000 търговски щанда, което се очаква да окаже сериозно въздействие върху икономиката на страната по отношение на заетостта, както и върху потребителските навици на румънското население.

Добре позициониран търговски обект привлича вниманието и е посещаван от около 20-25 000 потребители на ден, докато по-малките такива се радват на интереса на около 10-12 000 посетители на ден, според агенцията за недвижими имоти Eurisko.

Въз основа на тези прогнози броят на посетителите на големи търговски центрове се е повишил с близо 200 000 души на ден.

В същото време всеки нов търговски център води до наеманато на около 15 000 души персонал. Очаква се бумът на търговските центрове в големите градове сериозно да засегне бизнеса на магазините по търговските улици, както и този на по-малките магазини.

Най-голям дял от бизнеса сред търговските центрове принадлежи на бизнесмена Юлиан Даскалу, който е завършил през тази година третия си голям търговски център в Клуж-Напока през тази година.

През първото полугодие на пазара е излязъл един единствен търговски център, като всички останали осем на брой са излезли през второто полугодие на годината. Специалистите кометират, че това е напълно нормално при факта, че ноември и декмври са най-силните месеци за търговските центрове.

Очаква се експанзията на МОЛ-вете да продължи и през следващата година, като интересът на големите играчи започва да се пренасочва вече към средноголемите и по-малки градове, където липсват големи търговски вериги, коментират запознати.

Това е така на фона на значителния брой големи търговски центрове във водещите румънски градове, на който вече сме свидетели и което стеснява пазара за навлизането на нови играчи.