Броят на сделките на пазара на недвижими имоти в Румъния за периода март-април е намалял значително, в сравнение с първите два месеца на годината, сочат данни на Националния институт на нотариалните агенции в страната.

За четирите месеца между януари и април броят на осъществените транзакции се е повишил с 19% на годишна база до 166 213, сочи статистиката.

През вторите два месеца на разглеждания период обаче са сключени по-малко сделки, в сравнение с първите такива.

Въз основа на таксата, набрана от нотариусите в размер на 108 млн. евро и която възлиза на 2% от стойността на сделките, общият им размер се оценява на около 5.4 млрд. евро за годината.

Според повечето анализатори пазарът на имоти в северната ни съседка ще се стабилизира напълно до началото на следващата година.

Някои обаче не са толкова оптимистични в прогнозите си. Според Роберт Рекер от Banca Transilvania стабилизирането на пазара и нормализирането на търсенето на имоти няма да се случи поне в следващите 9-12 месеца.

Все пак, според официалните данни, спадът в сделките с имоти от началото на годината е регистриран само за месеците март и април. Според специалистите от консултантската компания по недвижими имоти Regatta нещата ще се нормализират още в средата на тази година.